3 miljoen euro voor innovatieplatform Dutch Future Egg

Doel is het ontwikkelen van nieuwe productmarktcombinaties voor legpluimveehouders door samenwerking tussen kennisinstellingen en bedrijfsleven, om zo meer geld te kunnen verdienen.

Trefwoorden: #Dataleaf, #Dutch Future Egg, #HAS Hogeschool, #innovatieplatform, #Kokreateur, #legpluimveehouder, #Nomar Holding, #Omnivoor, #Product Experience, #TU Eindhoven, #Vencomatic Group

Lees verder

Nieuws

( Foto: screen YouTube - Vencomatic Group )

ENGINEERINGNET.NL - De schaalvergroting van afgelopen decennia heeft geleid tot producten en diensten met weinig variatie.

Prijzen voor eieren zijn dusdanig laag dat er weinig valt te verdienen voor de legpluimveehouder. Uitgangspunten van dit project zijn dan ook autonomie, ondernemerschap, transparantie en eerlijke marges.

Doel is om technologie en IT te combineren, zodat er slimme concepten ontstaan voor innovatie op het pluimveebedrijf. Hierbij valt te denken aan een gerobotiseerde verwerkings-, verpakkings- en breekunit voor de legpluimveehouder. Ook is het interessant om een online afstemming tussen regionale vraag en aanbod te ontwikkelen.

Aan het project nemen de volgende partners deel: Vencomatic Group, Nomar Holding, TU Eindhoven, HAS Hogeschool, Omnivoor, Dataleaf, Product Experience en Kokreateur.

Noud Janssen, legpluimveehouder in het project: „De toegevoegde waarde in de legpluimveesector komt nu van de verwerkende bedrijven.” Janssen benadrukt dat het noodzakelijk is dat de veehouder zelf meer gaat verdienen, om de sector te kunnen laten overleven.

OPZuid, het Europees Innovatieprogramma voor Zuid-Nederland, Provincie Brabant en de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij ondersteunen het project financieel.

Het Europese innovatieprogramma OPZuid en de provincie Noord-Brabant hebben gezamenlijk geïnvesteerd in nog twee andere innovatieve agrofoodprojecten.

Het WUR-Livestock Research Praktijkcentrum uit Sterksel ontwikkelt een proeftuin voor de varkenshouderij VIC Sterksel. Ook richten ze een praktijkcentrum op en ontwikkelen ze een data-management systeem. Dit project valt onder de testfaciliteiten regeling van Innovatie Agrofood.

Big Developments uit Boekel ontwikkelt een integraal duurzaam varkenshouderij systeem. Dit kan de concurrentiepositie van de varkenshouderij in Brabant versterken door open innovatie.

Open innovatie is het samenbrengen van afzonderlijke innovaties uit verschillende clusters in Brabant, zoals een vacuümtoilet of animal tracking. Door het samenbrengen van verschillende innovaties verbetert het leefklimaat voor dieren in de stal aanzienlijk.

Bedrijven kunnen bij OPZuid tot en met 29 februari subsidie aanvragen voor innovatieve projecten, waarvoor een bedrag van 10 miljoen euro beschikbaar is.