• 01/04/2016

Masterclass Basis Pomptechnieken op Maintenance - Pumps & Valves 2016 - invitatie

Pompen bezorgen de technische dienst van veel bedrijven grijze haren. Nochtans ligt de oorzaak niet bij de kwaliteit van deze systemen. Wat is het probleem dan wel?

Trefwoorden: #easyfairs, #pompen, #pomptechniek, #Pumps&Valves 2016

Lees verder

Productnieuws

ENGINEERINGNET.BE - “De kennis om de juiste pomp te selecteren, te installeren en te onderhouden, schiet vaak ruimschoots tekort”, aldus Jos Overschie van Oveducon.

“De materie komt dan ook quasi niet aan bod in het onderwijs. Het resultaat is wel dat veel bedrijven onnodig op kosten worden gejaagd. In de Masterclass Pompen willen we alvast een tipje van de sluier lichten over wat allemaal verkeerd kan lopen en hoe u dit kunt vermijden.”

Wereldwijd vertoont de kennis over pompen en hun installatie, werking en onderhoud grote lacunes. Jaarlijks worden hierdoor miljoenen euro’s verspild: aan de aankoop van verkeerde pompen, de herstelling van defecten, nutteloos energieverbruik en natuurlijk ook het stilvallen van processen en/of verlies aan medium.

Kies de juiste pomp
De meest gemaakte fout is de overdimensionering van de pomp, met cavitatie als gevolg.

Jos Overschie: “Wanneer een technicus dit fenomeen ziet optreden, zal hij veelal de persafsluiter gedeeltelijk dichtzetten. Dit zal echter tot breuk van de pomp en een te groot energieverbruik leiden. Kies gewoon de juiste dimensionering en speel niet op zeker door voor een maatje meer te kiezen. Ook zijn veel pompen totaal niet op het te verpompen medium afgestemd. De gevolgen zijn rampzalig: na enige tijd verbrandt de motor van de pomp. En dan spreken we nog niet van de aanvoerproblemen naar de productie!”

Check de uitlijning
Het tweede probleemgebied is de uitlijning van de pomp. Jos Overschie: “Vaak wordt uit het oog verloren dat de uitlijning die de fabrikant werd doorgevoerd, door het transport en de installatie teniet wordt gedaan. De stelregel is: vanaf het moment dat u sleutelt aan de bouten en moeren van een pomp is een heruitlijning noodzakelijk.

Beschikt u zelf niet over de benodigde kennis of apparatuur, geef deze klus dan in handen van een expert. Want een verkeerde uitlijning kan verregaande gevolgen hebben: ongeveer 5% extra energieopname en defecte asafdichtingen, koppelingen en lagers. Controleer ook maandelijks alle pompen met een warmtebeeldcamera om te zien of er geen problemen met de uitlijning zijn.”

Zorg voor de juiste zuigleidingen
Een derde, veel voorkomende, fout is het gebruik van zuigleidingen met een verkeerde diameter.

Jos Overschie. “Naar analogie met persleidingen vormt de installatie van een vacuüm manometer op de zuigleiding de ideale oplossing. Want dan weet u constant of de pomp correct kan functioneren!

Zuigleidingen met een verkeerde diameter zullen immers extra leidingverliezen veroorzaken, wat onder meer tot cavitatie kan leiden. Door een te kleine zuigleiding zal daarnaast ook de opvoerhoogte en capaciteit van een pomp verminderen.”

Opstarten volgens de regels van de kunst
Een laatste belangrijk struikelblok is de opstart van de pompen. Gebeurt dit verkeerd, dan is de kans erg groot dat de asafdichtingen het begeven.

Jos Overschie. “Kies de juiste legering voor het asafdichtingsvlak. Zorg dat de pomp is gevuld vooraleer u ze opstart. En vergeet niet om de afdichtingsspoelleidingen te ontluchten. U begrijpt het al: met enkele eenvoudige maatregelen kunt u al veel schade vermijden.

Wilt u er meer over weten? In de Masterclass Pompen krijgt u een overzicht van hoe u pompen op de juiste manier kiest, installeert en onderhoudt.”


Programma
08:00 – 09:00     Ontvangst & ontbijt 

09:00 – 10:15     Masterclass deel 1 

  • Praktijksituaties (schadebeelden)
  • Pompprincipes nader toegelicht
  • Welke onderdelen zijn belangrijk bij een pompselectie

      Jos Overschie, Docent & Consultant - Oveducon

10:15 – 10:45     Koffiebreak

10:45 – 12:00     Masterclass deel 2

  • Werkgebied van een centrifugaalpomp (AOR en POR)
  • ISO 9906
  • Energiebesparing binnen pompinstallaties
  • Aandachtspunten binnen leidingsystemen

     Jos Overschie, Docent & Consultant - Oveducon

12:00 – 13:30     Lunch

Inschrijven: Klik hier



Bericht van de redactie: dit is een ingezonden mededeling, die mogelijk niet vrij is van commerciële invloeden. De verantwoordelijkheid voor de verstrekte technische en andere gegevens berust volledig bij de vermelde leverancier of fabrikant.