Bouwgeschillen duren gemiddeld 15,5 maanden

Uit een recent rapport van Arcadis blijkt dat bouwgeschillen steeds langer aanslepen. De studie van het ontwerp- en adviesbureau toont een gemiddelde duur van 15,5 maanden in 2015.

Trefwoorden: #adviesbureau, #arbitrage, #Arcadis, #bouwgeschil, #onderzoeksrapport, #ontwerpbureau

Lees verder

Nieuws

( Foto: Arcadis )

ENGINEERINGNET.BE - In het rapport Global Construction Disputes analyseerde Arcadis de bouwgeschillen die het zelf wereldwijd heeft geadviseerd in 2015. Gemiddeld duurden de geschillen 15,5 maand, wat het langste is sinds in 2010 gestart werd met deze jaarlijkse studie.

In Europa is de trend nog sterker: daar stijgt de gemiddelde duur tot wel 18,5 maanden. Wereldwijd bedroeg de gemiddelde geldwaarde van claims vorig jaar 41,9 miljoen euro per procedure.

De vaakst voorkomende oorzaken van geschillen zijn een gebrekkige toepassing van het contract, slecht geformuleerde of ongegronde claims, en fouten of lacunes in het contract. Daarnaast is ook onvolledige of onduidelijke informatie over het ontwerp of over de noden van de eindgebruiker een veelvoorkomende aanleiding.

Luc Hellemans, CEO van Arcadis: “De wens die iedereen in de bouwsector deelt, is om geschillen zo veel mogelijk te vermijden. Ze kosten handenvol geld, waardoor marges en rendementen in het gedrang komen. Maar daarnaast is er ook een grote indirecte kost: tijd.”

Treedt er toch een geschil op, dan moeten de betrokkenen op zoek naar een gepaste oplossing. De studie geeft aan dat rechtstreeks onderhandelen tussen de betrokken partijen de vaakst gekozen uitweg is.

In enkele landen in Zuid-Europa (Frankrijk, Italië, Spanje) wint ook arbitrage aan populariteit. Hierbij overleggen de betrokkenen achter gesloten deuren onder toezicht van een arbiter. Deze doet uiteindelijk een uitspraak.

Hellemans: “Het grote voordeel van arbitrage en andere “alternative dispute resolution” technieken is dat je een proces vermijdt. Processen duren lang, schaden de relatie met je klant of partner, en brengen je geschil in de openbaarheid. Idealiter wordt een arbitrageclausule opgenomen in alle contracten.”