Nederlandse inflatie stijgt naar 0,2 procent

CBS meldt dat de inflatie volgens de consumenten-prijsindex (CPI) in augustus steeg naar 0,2%. In juli waren goederen en diensten voor de consument nog 0,2% goedkoper dan vorig jaar.

Trefwoorden: #CBS, #Eurozone, #inflatie, #statistiek

Lees verder

nieuws

ENGINEERINGNET.NL - De inflatie steeg vooral door duurdere verblijven op vakantieparken in Nederland en georganiseerde reizen naar het buitenland.

Dit jaar begonnen de bouwvak- en schoolvakanties laat waardoor er meer hoogseizoendagen in augustus vielen dan vorig jaar. Dit gaat gepaard met hogere prijzen.

Ook de prijsontwikkeling van benzine verhoogde de inflatie. In augustus was benzine weliswaar 7,3% goedkoper dan een jaar eerder, maar de prijsdaling op jaarbasis was in juli met 10,9% nog sterker. Lagere prijzen van voedingsmiddelen daarentegen dempten de inflatie. Vooral aardappelen werden goedkoper.

Omdat de prijsontwikkeling van energie en voeding sterk fluctueert en de prijzen van alcohol en tabak vaak stijgen door belastingmaatregelen, wordt ook gekeken naar de inflatie exclusief deze productgroepen. De inflatie in augustus volgens deze maatstaf was 0,8%. In juli was dit 0,4%.

In juli is het definitieve inflatiecijfer volgens de CPI uitgekomen op -0,2%. Volgens de eerste voorlopige berekening was dat -0,3%. Door nagekomen informatie kwam de gemiddelde huurstijging hoger uit dan in de eerste publicatie over juli.

Naast de consumentenprijsindex (CPI) berekent het CBS ook de Europees geharmoniseerde prijsindex (HICP). De inflatie in Nederland volgens de HICP steeg fors, van -0,6% in juli naar 0,1% in augustus.

De inflatie in de eurozone bleef onveranderd op 0,2 procent. De inflatie in Nederland ligt nog steeds onder het niveau van de eurozone, maar het verschil is een stuk kleiner geworden.

De HICP wordt volgens de Europees geharmoniseerde methode berekend zodat deze kan worden vergeleken met andere lidstaten van de Europese Unie. De prijsindexcijfers voor de eurozone en de Europese Unie als geheel worden berekend uit de HICP’s van de afzonderlijke lidstaten.

De Europese Centrale Bank gebruikt deze cijfers voor het monetaire beleid.


(bron en infographics: CBS)