Deepfield Robotics ontwikkelt robot voor ecologisch wieden

De Bonirob landbouwrobot helpt landbouwers die op een ecologische manier gewassen willen telen. Hij wiedt onkruid en andere ongewenste planten zonder gebruik te maken van verdelgingsmiddelen

Trefwoorden: #bonirob, #Deepfield Robotics, #ecologisch, #landbouwrobot, #onkruik, #wieden

Lees verder

HR

( Foto: Bosch )

Download het artikel in

ENGINEERINGNET - Om onderzoekers te helpen om succesvolle ondernemers te worden richtte Bosch het bedrijf Bosch Start-up op. Dit bedrijf bekommert zich om zaken zoals financiering en administratie.

Zo kunnen de startende bedrijven zich volop concentreren op hun product en het naar de markt brengen ervan. De Bonirob landbouwrobot is één van de eerste voorbeelden daarvan.

De scanners van de rijdende robot kunnen visueel het onderscheid maken tussen onkruid en landbouwgewassen. Met behulp van een stevige staaf ramt hij ongewenste planten in de grond.

Hij vindt zijn weg over de velden met behulp van GPS en op video- en laserradar gebaseerde positionering. Deze systemen bieden een nauwkeurigheid tot op één centimeter. Ze voorkomen dat de robot nuttige planten plat zou rijden.

De onderzoekers hebben het brein van de machine gevoed met massa's foto's, waarop ze het onkruid hadden geïdentificeerd. Naarmate hij meer dergelijke informatie ontvangt, wordt hij ook 'slimmer.'

Op basis van de vorm, kleur en afmetingen van de bladeren kan hij zo almaar meer accuraat onkruid van groente onderscheiden. Er was veel input nodig om de parameters op punt te stellen, want het visuele onderscheid tussen jonge bladeren van bijvoorbeeld wortelen en kamille is erg klein.

De robot komt ook goed van pas bij de ontwikkeling van nieuwe en verbeterde landbouwgewassen. Bij de ontwikkeling van genetisch gemanipuleerde soorten kunnen alleen veldtesten uitkomst geven over de kwaliteit van het resultaat: hoe resistent zijn de nieuwe soorten tegen ongedierte, en virussen, hoeveel water en meststoffen hebben ze nodig…

Vroeger moesten de onderzoekers hiervoor met veel engelengeduld veldwerk uitvoeren: op basis van kleur (chlorofy) en afmetingen van de bladeren en vruchten en zichtbare insectenvraat, moesten ze selecteren met welke planten ze verder zouden kweken. Bonirob kan een deel van dit werk overnemen.

Zijn scanners (of camera's) brengen de planten op een proefveld gedetailleerd in beeld. De onderzoekers laten dan een aantal algoritmen op dit beeldmateriaal los, om de beste planten te selecteren.

Bonirob is ontwikkeld door Deepfield Robotics, een Bosch-dochter die tot stand kwam vanuit een gezamenlijk onderzoeksproject met het Duitse federale ministerie van landbouw, de Universiteit voor Toegepaste wetenschappen van Osnabrück en landbouwmachinebouwer Amazon.


(Koen Mortelans)