1.400 nieuwe jobs in chemie- en farmasector

De Belgische chemie-, kunststoffen- en farmasector heeft de voorbije twee jaar 1.400 nieuwe jobs gecreëerd. Dat is de sterkste jobaangroei sinds tien jaar.

Trefwoorden: #chemie, #essenscia, #farma, #innovatie, #jobs, #kunststof, #life sciences, #vacatures

Lees verder

Nieuws

( Foto: BASF )

ENGINEERINGNET.BE - De jobcreatie situeert zich voornamelijk in ondernemingen met meer dan 100 werknemers en wordt sterk gedragen door de groei in de farma.

Voor een industriële sector is het ook opvallend dat 52% van de nieuwe jobs zijn ingevuld door vrouwen. Naast een belangrijke stijging van de tewerkstelling laat de sector ook absolute recordcijfers optekenen voor omzet, export en R&D. Dat blijkt uit de economische kerncijfers die sectorfederatie essenscia heeft bekend gemaakt.

De chemie- en farmasector heeft een bijzonder sterk jaar achter de rug. Zo steeg de omzet tot een recordniveau van bijna 65 miljard euro. Daarmee is de sector goed voor een kwart van de omzet van de verwerkende industrie in België.

Vooral de farmasector kende het voorbije decennium een sterke groei. Die omzetstijging vertaalt zich in de eerste plaats in nieuwe jobs. De voorbije twee jaar kwamen er in de sector 1.400 banen bij. Met een directe tewerkstelling van bijna 90.000 arbeidsplaatsen en 150.000 indirecte jobs biedt de sector werk aan zowat een kwart miljoen mensen.

De sector blijft ook de onbetwiste nummer 1 op vlak van innovatie met een recordbedrag van 4 miljard euro aan uitgaven in onderzoek en ontwikkeling. Dat is bijna een verdubbeling op tien jaar tijd. Ook de materiële investeringen in installaties en gebouwen zitten met 2,1 miljard euro, een stijging van 12%, op het hoogste niveau van de voorbije tien jaar.

De chemie en farma blijft met een exportcijfer van 116 miljard euro (318 miljoen euro per dag) ook veruit de belangrijkste exportsector van het land en draagt zo voor meer dan 90% bij aan de positieve handelsbalans van België.

Yves Verschueren, gedelegeerd bestuurder essenscia: “Deze cijfers zijn het beste bewijs dat de chemie- en farmasector meer dan ooit de steunpilaar is van de Belgische economie. De sector creëert niet minder dan 32% van de toegevoegde waarde binnen de Belgische industrie en dat aandeel ligt bijna dubbel zo hoog als het Europees gemiddelde.”

Dat chemie- en farmabedrijven zo fors investeren duidt op vertrouwen in de toekomst. De sector blikt dan ook met voorzichtig optimisme vooruit en verwacht dit jaar een groei in lijn met de evolutie van de Europese economie. Maar om de welvaartsgroei en jobcreatie op langere termijn veilig te stellen, is er nood aan een sterk industrieel beleid dat de internationale concurrentiepositie van de Belgische chemie en life sciences versterkt, innovatie stimuleert en buitenlandse investeringen aantrekt.

Wouter De Geest, voorzitter essenscia: “Met de tax shift en de innovatie-aftrek heeft de regering al belangrijke stappen gezet en we hopen dat ze doorzet om verdere noodzakelijke hervormingen door te voeren, zoals de hervorming van de vennootschapsbelasting. Naar analogie met de loonnorm is er ook nood aan een energienorm om de energiekosten voor de Belgische industrie meer in lijn te brengen met de buurlanden.

Tot slot biedt het Interprofessioneel Akkoord (IPA) dat de sociale partners op nationaal niveau hebben afgesloten, een unieke kans om ook op sector- en ondernemingsniveau verder werk te maken van een evenwichtig loonbeleid en extra jobs.”