Belgische arbeidsmarkt blijft gunstig evolueren

Volgens de nieuwe Manpower Barometer, blijft de aanwervingsappetijt stabiel. Amper 2% van de 751 ondervraagde werkgevers is, plant afdankingen de komende drie maanden.

Trefwoorden: #barometer, #jobs, #Manpower Group, #tewerkstelling, #vacatures

Lees verder

HR

( Foto: ManpowerGroup )

ENGINEERINGNET.BE - Omgekeerd zou 5% medewerkers aanwerven, terwijl 93% van de werkgevers zijn loonmassa status quo houdt.

Na uitzuivering van de seizoenvariaties bereikt de Nettotewerkstellingsprognose (of het verschil tussen het percentage werkgevers dat medewerkers zal aanwerven en het percentage dat personeel zal ontslaan) opnieuw een positieve score van +3. Dat betekent een lichte terugval (min 1 procentpunt) ten opzichte van vorig kwartaal, maar 2 punten hoger in vergelijking met het 4de kwartaal 2016.

Philippe Lacroix, Managing Director van ManpowerGroup BeLux: “Voor het eerst sinds het 2de kwartaal 2008 en het begin van de wereldwijde economische crisis is de Nettotewerkstellingsprognose in geen enkel van de 43 landen en gebieden die we bevroegen negatief. Ook de Belgische arbeidsmarkt blijft gunstig evolueren en de perspectieven voor het komende kwartaal blijven positief.”

De tewerkstellingsdynamiek voor de komende maanden verschilt opvallend tussen de drie gewesten. Net als vorig kwartaal voorspelt Brussel de grootste tewerkstellingskansen. De Nettotewerkstellingsprognose bereikt er een optimistische score van +6. Dat is vrij stabiel ten opzichte van vorig kwartaal (min 1 procentpunt) en 7 procentpunten hoger vergeleken op jaarbasis.

Ook positief nieuws uit Wallonië (+4) waar de Nettotewerkstellingsprognose stijgt met 3 procentpunten ten opzichte van vorig kwartaal en met 5 punten in vergelijking met het 4de kwartaal 2016.

De Vlaamse werkgevers houden de voet boven de rem (+1) tot het einde van het jaar. Daarmee zakken ze 3 punten vergeleken met vorig kwartaal en 2 punten ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

De werkgevers uit acht van de tien bevraagde sectoren voorspellen dat ze in het 4de kwartaal 2017 mensen zullen aanwerven. De grootste dynamiek vinden we terug in de Bouwsector (+10), de Nettotewerkstellingsprognose stijgt er voor het derde kwartaal op rij.

Het werkgeversvertrouwen neemt in dezelfde mate toe in de Horecasector (+6, dat is 4 punten meer dan vorig kwartaal) en komt zo op gelijke voet met de sector Elektriciteit, Gas en Water (+6). Ook positieve geluiden (+5) bij de sectoren Winning van Delfstoffen, Openbare diensten/onderwijs/ gezondheidszorg/ maatschappelijke dienstverlening en de Groot- en Kleinhandel.

Na vier kwartalen opvallend optimisme bij de Financiële instellingen / verzekeringen / vastgoed / diensten, stellen de werkgevers hun verwachting naar beneden bij tot +3 (dat is 5 punten lager). Ook in de sectoren Transport, logistiek en communicatie (+1) en de Maakindustrie (-1) is er weinig hoop op extra tewerkstelling. Ten slotte zijn vooral de werkgevers uit de Landbouw/jacht/bosbouw en visserij (-5) van plan om medewerkers te ontslaan de komende maanden.

Vergeleken met vorig kwartaal neemt de Nettotewerkstellingsprognose toe in vier sectoren en daalt ze in vier andere. De vergelijking met dezelfde periode vorig jaar toont een meer positieve evolutie: het werkgeversvertrouwen neemt toe in zes sectoren en daalt in vier.

De werkgevers van de vier bedrijfscategorieën (volgens aantal werknemers) hebben positieve vooruitzichten voor het volgende kwartaal. Het zijn de grote ondernemingen (≥ 250 werknemers) die duidelijk het grootste vertrouwen hebben in de toekomst (+31). Eén op de drie bedrijven uit dat segment zegt mensen te zullen aanwerven voor het einde van het jaar.

Hoopvolle tewerkstellingskansen ook bij de middelgrote (50-249 werknemers) en kleine ondernemingen met een Nettotewerkstellingsprognose van respectievelijk +14 en +12. In tegenstelling tot hun collega’s van de microbedrijven (< 10 werknemers) die de kat uit de boom kijken (+1).


De resultaten voor de volgende ManpowerGroup Barometer voor de tewerkstellingsvooruitzichten worden verspreid op 12 december 2017 (1e kwartaal 2018).