Onderzoek naar 3D metaalgeprinte vliegtuigonderdelen

Het Fraunhofer Project Center @ Universiteit Twente gaat met het Almelose bedrijf Aeronamic onderzoeken hiernaar doen, waarvoor drie miljoen euro beschikbaar komt.

Trefwoorden: #3D metaalgeprinte vliegtuigonderdelen, #3D printen, #Aeronamic, #Fraunhofer, #Fraunhofer Project Center, #onderzoek, #Universiteit Twente, #vliegtuigonderdelen

Lees verder

Techniek

( Foto: Universiteit Twente )

ENGINEERINGNET.NL - “In de wereldwijde luchtvaartindustrie is er een permanente zoektocht naar nieuwe productietechnologie voor de fabricage van complexe onderdelen," aldus Steffen de Vries, CEO van Aeronamic. "Ook wij investeren daar flink in en worden daartoe uitgedaagd door onze klanten zoals Honeywell en United Technologies."

"Als het lukt om de precisie-onderdelen die Aeronamic maakt op een meer innoverende wijze te vervaardigen, dan biedt dit grote kansen voor ons en andere bedrijven die momenteel afhankelijk zijn van kostbare gegoten halffabrikaten. Een vorm dus van reshoring door industriële innovatie.”

Aeronamic is één van de Nederlandse bedrijven die orders verworven heeft voor systemen en onderdelen voor de Joint Strike Fighter, de nieuwe generatie gevechtsvliegtuigen. Aeronamic produceert de startmotor voor dit gevechtsvliegtuig.

De luchtvaartindustrie staat bekend om zijn strenge kwaliteitsnormen. “Wij zijn ervan overtuigd dat de ervaringen met het 3D metaalprinten die wij in dit project op gaan doen, ook in andere eindmarkten voor complexe metalen onderdelen van pas komen," stelt De Vries.

"Veel bedrijven in Twente leveren dergelijke producten. Daarom werken we samen met de onderzoeksgroep van het Fraunhofer Project Center, zodat de opgedane kennis breed verspreid wordt naar andere bedrijven met hun eigen eindmarkten. In de loop van het project brengen we de proefopstelling onder op de Technology Base,” aldus De Vries.

Provincie Overijssel ondersteunt het project financieel. Gedeputeerde Eddy van Hijum: “Overijssel draagt maximaal een miljoen euro bij aan dit R&D-project van bijna drie miljoen euro met een looptijd van vier jaar."

De bijdrage past in het programma Technology Base Twente dat zich onder meer richt op de versterking van de internationale concurrentiepositie van de hightech maakindustrie en kennisinstellingen in Twente. Het biedt ook kansen voor het toeleverende MKB en het techniekonderwijs.

Het Fraunhofer Project Center @ Universiteit Twente is gestart in januari, met als doel een boost te geven aan het toepassen van de nieuwste kennis en kunde ten behoeve van R&D-resultaten in de industrie.


Op de foto:
Steffen de Vries, CEO Aeronamic (links) en Eddy van Hijum, Provincie Overijssel.