Samenwerking Vlaanderen, Nederland en Noordrijn-Westfalen

De overheden van Vlaanderen, Nederland en de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen gaan samenwerken om de chemische industrie (sterk aanwezig is in deze regio’s) verder uit te bouwen.

Trefwoorden: #chemie, #chemiesector, #essenscia, #kunststoffen, #life sciences, #samenwerking

Lees verder

Nieuws

( Foto: anyaivanova / 123RF Stockfoto )

ENGINEERINGNET.BE - De drie partners lanceerden daarvoor een gezamenlijke strategie waarbij de lokale chemiesector de drijvende kracht moet worden in de transitie naar een duurzame wereldeconomie.

essenscia vlaanderen, de federatie van de chemie, kunststoffen en life sciences, verwelkomt deze duidelijke focus op een van de sleutelsectoren van de Vlaamse economie.

Met een tewerkstelling van meer dan 350.000 mensen en een gezamenlijke omzet van 180 miljard euro, goed voor 20% van de Europese chemiesector, is de chemische industrie in Vlaanderen, Nederland en Noordrijn-Westfalen de thuisbasis van een van de belangrijkste chemieclusters in de wereld.

De chemiebedrijven in deze drie regio’s zijn onderling sterk verbonden, leveren op die manier essentiële bouwstenen voor talrijke andere sectoren en bieden zo innovatieve oplossingen voor de globale economische en ecologische uitdagingen van vandaag en morgen.

Frank Beckx, gedelegeerd bestuurder essenscia vlaanderen: “Deze gezamenlijke strategie is gegroeid vanuit een samenwerkingsverband dat in 2013 is opgestart tussen de chemiesectoren in Vlaanderen en Nederland. Het is een uitstekende zaak dat een belangrijke chemiespeler als Noordrijn-Westfalen zich nu mee engageert.”

De doelstelling van de samenwerking bestaat erin om deze unieke chemiecluster in het hart van Europa aantrekkelijk te houden voor nieuwe investeringen als fundament voor jobs en welvaart. Daarvoor wordt een trilaterale samenwerking opgezet tussen overheid, industrie en academische wereld in de drie regio’s.

Samen moeten ze werk maken van een succesvolle toekomst voor de chemiesector binnen een context van toenemende wereldwijde concurrentie en de transitie naar een duurzame samenleving. Daarvoor werden 21 prioriteiten vastgelegd in vier domeinen: Innovatie, Energie, Infrastructuur en Politiek Beleid.