Dual fuel baggerschip ‘Scheldt River’ gedoopt bij DEME

Vrijdag werd DEME’s sleephopperzuiger ‘Scheldt River’ gedoopt in Zwijndrecht. Na de Minerva, eerder dit jaar, is dit DEME’s tweede dual fuel baggerschip.

Trefwoorden: #DEME, #dual fuel, #nodules, #Patania, #Royal IHC, #Scheldt River, #Seabed, #SGR, #sleephopperzuiger, #zeldzame aarde

Lees verder

Techniek

( Foto: LDS )

ENGINEERINGNET.BE - De ‘Scheldt River’, die bij Royal IHC in Nederland gebouwd werd, heeft een hopperinhoud van 8.400 m³. Een hybride dieseldirect plus elektrische motor drijft de 8 MW baggerpomp aan.

Het schip is uitgerust met een tweetraps tandwielkast en gecombineerde schroefdrukbesturing. Tijdens het baggeren moet dat 10% brandstof besparen. Beide Wärtsilä motoren lopen zowel op diesel als op het schonere LNG.

De ‘Scheldt River’ heeft een inoxen LNG-tank van 600 m³ waarmee hij tien dagen voltijds aan de slag kan. Aan boord is er ook diesel voor 20 dagen werken. Het schonere LNG vergt verhoudingsgewijs meer ruimte dan diesel. LNG kan aan beide zijden van het schip getankt worden via een 4 duimse slang à rato van 450 m3/uur. Bij minus 160°C en onder een beschermend watergordijn. De hele tankprocedure neemt toch al gauw drie uur in beslag.

Het schip heeft een Dynamic Positioning & Dynamic Tracking (DP/DT)-systeem dat zijn wendbaarheid en positionering nog verbetert. Aan boord is er ruimte voor een 20-koppige bemanning. De efficiëntie is opgetrokken met ‘one man bridge operation’ waarmee DEME al 40 scheepsjaren ervaring claimt. Op het dek staan twee identieke Liebherr dekkranen. Makkelijk voor maintenance en stukken. Op de kritische componenten -denk, de baggerpan tandwielkast- staan trillingsmeters voor condition based monitoring.

De ‘Minerva’ (3.500 m³), de eerste dual fuel sleephopperzuiger die eerder dit jaar de DEME-vloot versterkte, baggert vandaag voor het offshore windmolenpark Rentel voor de Belgische kust. Binnenkort zullen de ‘Scheldt River’ én de ‘Minerva’ de zeebodem voorbereiden voor het Modular Offshore Grid van Elia -het zogenaamde stopcontact op zee.

DEME breidt zijn baggervloot op dual fuel nog uit met de sleephopperzuiger ‘Bonny River’ (15.000 m³, te leveren in Q3 2018) en de supercutterzuiger ‘Spartacus’ die met een vermogen van meer dan 44.000 kW de helft krachtiger wordt dan bestaande cutterzuigers (in 2019). Hij zal tot 45 m diep kunnen baggeren. Dat is 10 m dieper dan state of the art.

Tijdens de open bedrijvendag was ook de ‘Patania’ te zien. DEME -of liever dochterbedrijf Global Sea Mineral Sources GSR)- ontwikkelde en zette deze elektrisch aangedreven ‘robot-onderzeeër’ op rupsbanden eerder dit jaar in tijdens een testexpeditie in zijn 76.728 km² grote concessiegebied in de Stille Oceaan, in het oostelijke deel van de Clarion Clippertone Zone, tussen Hawaï en Californië. Het zocht er op meer dan 4.500 m diepte naar ‘nodules’ die nikkel, kobalt, koper, mangaan, molybdeen en zeldzame aardmetalen bevatten.

CEO Alain Bernard van DEME toonde zich opgetogen met de prestaties van het toestel. In 2013 sloot GSR een 15 jaar durend contract af met de International Seabed Authority (ISA) om er de zeebodem te exploreren. Mettertijd wil men ook de diepzee ontginnen. Samen met de universiteit van Gent organiseerde GSR ondertussen al twee eerdere diepzee expedities in 2014 en 2015. De Patania is met zijn voetafdruk van zo’n 300 cm bij 240 cm eigenlijk maar een ‘schaalmodel’ van wat de eigenlijke ‘oogstmachine’ later moet worden.

De Belgische bagger-, waterbouw- en milieugroep DEME realiseerde in 2016 een omzet van 1,97 miljard euro. Wereldwijd telt de groep 4.600 medewerkers waarvan een duizendtal op het hoofdkwartier in Zwijndrecht. DEME werft meer dan 200 nieuwe medewerkers aan om de groei in de offshore windindustrie en de mariene sector te volgen.