QinetiQ Space zorgt voor twee experimenten in het ISS

QinetiQ Space, ruimtevaartbedrijf uit Kruibeke, heeft een groot aandeel in twee experimenten die momenteel uitgevoerd worden aan boord van het International Space Station (ISS).

Trefwoorden: #bioreactor, #experimenten, #ISS, #metaallegeringen, #QinetiQ Space, #ruimte, #ruimtevaart, #zuurstof

Lees verder

Techniek

( Foto: QinetiQ Space )

ENGINEERINGNET.BE - Het ruimtevaartbedrijf ontwikkelde in opdracht van het European Space Agency (ESA) de hardware voor het “Transparent Alloys”-experiment, dat onderzoekt hoe het stollingsproces van metaallegeringen verloopt in de ruimte.

Omdat het moeilijk is om het stollingsproces van een metaal in beeld te brengen, worden er stand-in materialen gebruikt. Na opwarming van deze chemische stoffen, die eigenschappen hebben vergelijkbaar met die van metaallegeringen, worden ze langzaam gestold.

Tijdens dat proces worden de stoffen transparant, waardoor je echt in het materiaal kan kijken. Twee microscopen leggen beelden vast van het stollingsproces zodat wetenschappers ze achteraf kunnen analyseren. Daarmee kunnen ze het ontstaan van microstructuren in metaallegeringen beter begrijpen en fijner modelleren.

Als tweede experiment produceerde het een fotobioreactor voor het Artemiss-project in samenwerking met het Studiecentrum voor Kernenergie (SCK-CEN) in Mol. Dat experiment moet cruciale informatie verschaffen over de haalbaarheid om in de ruimte zuurstof te produceren met een actieve bacteriecultuur.

Steven Hens, projectmanager bij QinetiQ Space: “Het experiment is een Proof of Concept om te kijken of wetenschappers actief zuurstof kunnen produceren in de ruimte. Het was meteen ook de eerste keer dat astronauten zelf zuurstof hebben ingeademd die geproduceerd is door een biologisch organisme.”

De hoofdbedoeling is om zo efficiënt mogelijk zuurstof te produceren in de ruimte en te onderzoeken of de gegenereerde biomassa van bacteriën dezelfde voedselwaarden heeft als op de aarde.

Dit experiment maakt deel uit van het internationaal MELiSSA-programma, waarmee het ESA een zelfvoorzienend life support-systeem voor astronauten wil ontwikkelen.

Beide experimenten vertrokken eind december met de Falcon-9 draagraket van raketbouwer SpaceX. Ondertussen zijn beide experimenten goed aangekomen en gekalibreerd en zijn de eerste testen succesvol uitgevoerd.