EU: uitstoot van schadelijke gassen door vrachtwagens met 15% verminderen

De Europese Commissie stelt dat een meer aerodynamisch ontwerp van vrachtwagens voor minder brandstofverbruik en uitstoot van schadelijke gassen, zoals CO2, kan zorgen.

Trefwoorden: #CO2, #dode hoek, #Europese Commissie, #Europese Unie, #schadelijke gassen, #Transport & Environment, #transportsector, #verkeersongelukken, #vrachtwagens

Lees verder

Nieuws

( Foto: Pixabay )

ENGINEERINGNET.BE - Het vrachtverkeer in de EU draagt voor 20% bij aan de totale uitstoot van CO2 door de transportsector. De Europese Commissie wil nu dat de totale emissies van het transport in 2025 met 15% lager uitvallen. Voor 2030 moet dit minstens met het dubbele percentage worden verlaagd.

Een aantal grote internationale verladers, logistiek dienstverleners en milieuorganisaties lieten onlangs al weten dat ze graag meer ambitie te willen zien vanuit de EU waar het gaat om het verlagen van emissies.

Lidstaten als Nederland, Litouwen, Ierland en Luxemburg ondersteunen dit en pleiten voor een reductie met 24% in 2025 en 40% in 2030. Dit is volgens hen noodzakelijk om de beloften uit het klimaatakkoord van Parijs na te leven.

De Europese Commissie is echter van mening dat hun plannen wel in overeenstemming zijn met het klimaatakkoord. De invoering ervan zou leiden tot 54 miljoen ton minder CO2-uitstoot over de periode 2020-2030.

Daarnaast wil de Europese Commissie truckfabrikanten verplichten om hun vrachtwagens zodanig te ontwerpen dat een chauffeur voetgangers of fietsers altijd kan zien. Dit om het aantal verkeersslachtoffers terug te dringen, waarbij met name de zogeheten 'dode hoek' nog steeds een grote rol speelt. Vrachtwagens zijn nu nog betrokken bij verkeersongelukken die jaarlijks in de EU voor 25.300 doden zorgen.

Critici, zoals de lobbyclub Transport & Environment, stellen echter dat ook deze plannen niet ver genoeg gaan. Beter zicht van de chauffeur maakt weliswaar een einde aan de problematiek van de ‘dode hoek’, maar voor vrachtwagens die veel in de stad rijden zouden strengere regels moeten gelden dan voor de trucks die alleen de snelwegen aandoen.