VIL-project test zelfrijdend voertuig als pakjesleverancier

Vorige vrijdag voerde VIL in het centrum van Mechelensamen met ACP en de stad Mechelen een test uit in het kader van hun project ALEES (Autonome Logistieke Elektrische Eenheden voor Steden).

Trefwoorden: #ALEES, #Autonome Logistieke Elektrische Eenheden voor Steden, #autonoom voertuig, #elektrisch voertuig, #koerier, #Mechelen, #project, #VIL

Lees verder

Nieuws

( Foto: VIL )

ENGINEERINGNET.BE - Het project ALEES, dat in februari 2017 van start ging, onderzoekt de mogelijke rol van zelfrijdende voertuigen in logistieke trajecten in de stad.

VIL analyseert aan welke randvoorwaarden er moet worden voldaan om deze autonome voertuigen efficiënt in te zetten binnen logistieke applicaties, zoals pakketbelevering.

Voor de test werd een elektrisch voertuig van het Franse bedrijf Easymile ingezet. Dit voertuig heeft zijn strepen al verdiend voor personenvervoer in verschillende Europese steden.

De wagen rijdt volledig autonoom en past zijn snelheid aan de omgeving aan. Het ontwerp van dit voertuig biedt ook mogelijkheden om er pakketten mee te vervoeren. Dit werd nu voor de eerste keer getest tijdens dit VIL-experiment.

Vorige vrijdag werden enkele scenario’s gesimuleerd in het centrum van Mechelen. Het voertuig legde volledig autonoom een traject af in de Bruul. De route liep van de Vijfhoek tot aan de Botermarkt en terug met verschillende tussenstops om pakjes te leveren.

Uit deze eerste test moet blijken welke toegevoegde waarde zelfrijdende voertuigen kunnen bieden voor last mile belevering in een stad.

Mogelijke voordelen zijn hogere efficiëntie van aan- en afleveringen door betere belading, flexibele routeplanning en 24/7 beschikbaarheid. Bovendien bieden deze voertuigen een duurzaam alternatief voor de talloze bestelwagens die dagelijks pakjes leveren in de steden.

De voertuigen zouden voor meer geconsolideerd verkeer kunnen zorgen en het verkeer in de stadscentra voor een groot stuk kunnen ontlasten.


Extra informatie:
Deze test en het project worden mee ondersteund door het wereldvermaarde Duitse instituut Fraunhofer IML voor het uittekenen van de nodige IT-architectuur.

VIL werkt het project ALEES uit in samenwerking met ACP, bpost, Bringme, DHL PARCEL BELUX, Stad Mechelen, Rhenus SML, Trimble, en Port of Antwerp.