Astronomen ontdekken ‘oermolecuul’

Heliumhydride is het eerste molecuul dat zich vormde toen 13 miljard jaar geleden het heelal voldoende was afgekoeld om lichte atomen zoals waterstof en helium te laten ontstaan.

Trefwoorden: #astronomen, #atmosfeer, #atomen, #golflengte, #HeH+, #helaal, #helium, #heliumhydride, #infrarood, #molecuul, #NGC 7027, #planetaire nevel, #reactiev, #sateliet, #SOFIA, #spectrometer, #telescoop, #waarnemingen, #waterstof

Lees verder

research

( Foto: © Composition: NIESYTO design; Image NGC 7027: William B. Latter (SIRTF Science Center/Caltech )

ENGINEERINGNET.BE - Planetaire nevel NGC 7027 bestaat uit gas dat een zonachtige ster tegen het einde van haar bestaan heeft uitgestoten. Deze is pas ongeveer 600 jaar oud en staat op een afstand van 3.200 lichtjaar in het sterrenbeeld Zwaan.

Astronomen hebben nu een bijzonder molecuul ontdekt in deze planetaire nevel: heliumhydride, ofwel HeH+. Dit eerste molecuul vormde zich toen het heelal voldoende was afgekoeld om lichte atomen zoals waterstof en helium te laten ontstaan. Het heliumhydride dat toen ontstond kwam voort uit reacties tussen geïoniseerde waterstof- en neutrale heliumatomen.

Chemische modelberekeningen lieten zien dat het uiterst reactieve heliumhydride (via een iets andere reactie) ook nu nog zou kunnen ontstaan, bijvoorbeeld in jonge planetaire nevels zoals NGC 7027. Waarnemingen met behulp van een speciale spectrometer aan boord van de ‘vliegende sterrenwacht’ SOFIA hebben dat bevestigd.

Heliumhydride-moleculen zenden hun sterkste signaal uit op een golflengte van 0,149 millimeter. Dat is ver in het infrarood. Omdat de aardatmosfeer dit type straling niet doorlaat, kunnen de moleculen niet worden opgespoord met telescopen op het aardoppervlak.

Dat lukt alleen met satellieten of (zoals in dit geval) met een telescoop die naar grote hoogte wordt gebracht.


and NASA/ESA; Spectrum: Rolf Güsten/MPIfR (Nature, April 18, 2019))