IoT met echte toegevoegde waarde

In een tijdperk waar technologische (r)evoluties zich in razend tempo opvolgen, is het bijzonder moeilijk om constant vernieuwend uit de hoek te komen. Maar het is geen ‘mission impossible’.

Trefwoorden: #Bagaar, #Hopper, #Internet of Things, #IoT

Lees verder

Magazine

( Foto: Bagaar )

Download het artikel in

ENGINEERINGNET.BE - Dat bewijst Bagaar uit Antwerpen, die er keer op keer in slaagt om gloednieuwe technologieën te vertalen naar applicaties waarmee bedrijven en organisaties écht het verschil kunnen maken. Zeker als het over Internet of Things gaat.

Drie jonge gasten, Georges Lieben, Jannes Van De Maele en Dieter De Smet, respectievelijk uit productontwikkeling, IT en design, startten Bagaar elf jaar geleden. Ze waren ervan overtuigd dat alles op een dag met elkaar verbonden zou zijn. Omdat de technologie toen niet betaalbaar was, spitsten ze hun bedrijfsactiviteit noodgedwongen toe op het ontwikkelen van internetsites.

“In de tijd die restte, volgden ze met argusogen de ontwikkelingen van het Internet of Things (IoT),” vertelt kersverse CEO Caroline Van Cauwelaert. “Ze experimenteerden ook met kleinere applicaties, steevast vanuit het perspectief dat die een echte meerwaarde voor de gebruiker moesten opleveren.”

“Banken staan niet te springen om leningen te geven aan starters, en al zeker niet als je bezig bent met technologieën waarvan ze het bestaan niet afweten,” stelt Caroline van Cauwelaert, kersverse CEO bij Bagaar.

Zo ontwikkelden ze o.m. een applicatie voor het parametriseren en personaliseren van 3D-prints. De technologie brachten ze onder in Twikit dat, in een partnership met iMaterialise (Materialise), o.a. de motor werd van de Yoomake 3D-printservice voor consumenten waarmee het Rijselse Auchan pionierde in 2014.

In 2017 hadden ze met ‘June’ een voltreffer. Ze bedachten een manier om met een kleine camera, die op de elektriciteits-/gasmeter gekleefd wordt, en karakterherkenning geregeld de meterstand te lezen en de data via de gateway door te sturen. Dat geeft inzicht in het reële verbruik en de mogelijkheid diensten aan te bieden: op basis van het verbruik de markt scannen op de goedkoopste leverancier.

Intussen evolueerde Bagaar in de richting van complexe internetplatformen en het programmeren van front en back end om zich nu quasi volledig toe te spitsen op IoT. “Een pad dat we noodgedwongen moesten bewandelen om het intussen uitgebouwde team genoeg ‘brainfood’ en uitdagingen te geven. Want mensen zijn de werkelijke kracht van dit bedrijf. Zij bedenken de applicaties waarmee onze klanten de concurrentie een stapje voor kunnen zijn.”

Mensenwerk
Het grote pijnpunt binnen een organisatie als Bagaar: het vinden, aantrekken en behouden van de juiste profielen. “Het diploma maakt niet veel uit, maar nieuwelingen moeten wel hun rol binnen een multifunctioneel team willen opnemen”, aldus IoT & Industrial Internet Expert Joris De Veirman. “Elektronica, firmware, back- en front-end programmatie, app ontwikkeling, …

Wat vooral telt, is dat onze mensen de business van de klant begrijpen én ‘zien’ welke technologische applicaties een meerwaarde kunnen genereren. Want dit is het grote probleem momenteel. Er bestaat een ruime interesse om IoT en Artificiële Intelligentie te implementeren, maar weinig klanten hebben een duidelijke visie over wat ze precies willen of wat überhaupt mogelijk is. Het is aan ons om concepten te ontwikkelen die future proof en betaalbaar zijn en waarmee ze het verschil met de concurrentie kunnen maken.”

“Wat vooral telt, is dat onze mensen de business van de klant begrijpen én ‘zien’ welke technologische applicaties een meerwaarde kunnen genereren”, zegt IoT & Industrial Internet Expert Joris De Veirman bij Bagaar.

Van Cauwelaert sluit daarop aan: “Vandaar dat Bagaar zich bewust op enkele specifieke gebieden concentreert: Industrie 4.0, medical & healthcare, mobility, utilities en consumentenproducten.”

Continuïteit door integratie
Bij Bagaar gaan uren in het ‘exploreren’ van technologieën. Een onmiddellijke maximale rendabiliteit van de werknemers is hierdoor niet altijd aan de orde. In combinatie met de ontwikkeling van ‘proofs of concept’ voor klanten (wat soms meerdere maanden kan vergen) vereist dit een aanzienlijk kapitaal.

“Banken staan niet te springen om leningen te geven aan starters, en al zeker niet als je bezig bent met technologieën waarvan ze het bestaan niet afweten,” stelt Van Cauwelaert. Om de groei te bestendigen, vond het management een oplossing bij Axe Invest dat in april 2017 een aanzienlijk deel van de aandelen overnam.

“De integratie in Axe Invest zorgt voor een zekere rust binnen het bedrijf,” vervolgt De Veirman. “Vroeger moesten onze mensen vaak aan vijf projecten tegelijk werken, wat mentaal ontzettend belastend is. Nu gebeurt het alsmaar vaker dat meerdere teamleden met één enkele grote opdracht bezig zijn.

Hiermee komen we terug op onze HR-uitdagingen: omdat de profielen die Bagaar zoekt ongelofelijk schaars zijn, willen we de werknemers een maximaal comfort geven. Niettemin blijven we met plezier kleinere opdrachten aanvaarden omdat deze vaak toelaten om op erg korte termijn nieuwe dingen te leren die we dan weer kunnen toepassen in de grote of langdurig lopende projecten.”

Met de integratie in Axe Invest werd Xylos een zustermaatschappij. “Samen vormen we een witte raaf in onze markt,” aldus Van Cauwelaert. “We hebben de kennis in huis om end-to-end-oplossingen af te leveren, van datacaptatie met elektronica en sensoren, over het luik connectiviteit via de cloud met data-analyse, beheer, beveiliging en visualisatie, tot implementatie, scale-up en onderhoud van de IoT-oplossing.

Kortom: we kunnen bedrijven volledig ontzorgen op het vlak van IoT en op termijn wellicht nog veel andere technologieën. Want we blijven zoeken naar nieuwigheden waarmee we de business van onze klanten future proof kunnen maken.”


door Els Jonckheere

Kadertekst
Veilig transport
Logistieke speler Ahlers zocht een oplossing om zijn transporten in de Kaukasus te beveiligen. Een gewapende bewaker meesturen was lang niet altijd even efficiënt. Diefstal zorgt voor verlies “maar erger was dat de waren niet tijdig in de winkel liggen, waardoor klanten op een ander merk overschakelden. Wij ontwikkelden een totaaloplossing om dieven af te schrikken én te identificeren. Naast stille en luide alarmen, is er een ‘panic button’ en worden er ook foto’s genomen. Een trackingsysteem checkt of van de route wordt afgeweken en of de vrachtwagen ergens te lang stilstaat. Het is dus een intelligent alarmsysteem gebaseerd op een brede waaier van data die razendsnel in de cloud worden geanalyseerd en geïnterpreteerd”, zegt De Veirman.

Cowboy
De Brusselse start-up Cowboy verkoopt elektrische fietsen
via de webshop. “Alles gebeurt in de filosofie dat er een rechtstreeks contact tussen verkoper en gebruiker is, ook en vooral na de aankoop,” legt Van Cauwelaert uit. “Wij ontwikkelden de elektronica die het kloppende hart van de fiets vormt. Je rijwiel op slot zetten, de lichten aansteken, je fiets lokaliseren: het gebeurt allemaal met dat systeem. Interessant voor de gebruiker, zeker in geval van diefstal, want Cowboy kan de fiets altijd traceren.”

Hopper
Eind april stelde Bagaar zijn Hopper-module voor waarmee industriële bedrijven hun technische installaties met analoge meters kunnen connecteren. De module begrijpt de gangbare industriële communicatiestandaarden (zoals 4-20mA, 1-10V, I/0, Modbus en M-Bus) waarmee machines gegevens genereren. Hopper verstuurt die data via low-power internet-of-thingsnetwerken (Lora, LTE-M en NB-IoT) naar een eigen industrieel beheersysteem of naar een internet-of-thingscloud (zoals Azure IoT).

Viraal
Begin deze zomer ging Bagaar viraal. Op enkele dagen tijd trok zijn ‘User Inyerface’ , een frustratiespeeltje dat de draak steekt met kromme design en gebruikersinterfaces, meer dan 35 miljoen bezoekers. Een ‘productje’ dat gerealiseerd werd door een team tijdens een van Bagaars tweemaandelijkse DoDays. Elke medewerker kan er een idee pitchen voor een jury om er vervolgens met een team twee dagen aan te sleutelen. Los van het klantenwerk.