Flanders Make legt eerste steen van gloednieuw toptechnologisch centrum

Vlaams minister van Economie en Innovatie Hilde Crevits heeft in Kortrijk symbolisch de eerste steen gelegd van een derde centrum voor toptechnologisch onderzoek.

Trefwoorden: #digitalisering, #Flanders Make, #Hilde Crevits, #Kortrijk, #maakindustrie

Lees verder

Nieuws

( Foto: Flanders Make )

ENGINEERINGNET.BE - In het nieuwe gebouw zullen vanaf volgend najaar de nieuwste industrie 4.0 technologieën en productiewerkwijzen uitgetest worden.

Ondernemingen zullen er ontdekken hoe ze op een laagdrempelige manier optimaal kunnen investeren in hun eigen productieomgeving voor de toekomst. Bedrijven uit alle sectoren in de industrie kunnen er inspiratie opdoen voor de noodzakelijke digitalisering van hun productieprocessen.

Productiebedrijven kunnen er niet meer om heen: hun klanten verwachten steeds meer producten op maat, snel geleverd en liefst zonder extra kosten. Wie erin slaagt om hierop in te spelen is de concurrentie meteen een stevige stap voor.

Flanders Make helpt bedrijven om de noodzakelijke omschakeling naar slimme, digitale fabrieken voor de toekomst te realiseren, waarin de medewerkers een sleutelrol blijven spelen. Dankzij nieuwe technologieën wordt het werk voor heel wat werknemers boeiender en ook gemakkelijker.

Urbain Vandeurzen, Voorzitter van de Raad van Bestuur van Flanders Make: “Met dit co-creatiecentrum in Kortrijk versterkt Flanders Make opnieuw zijn toonaangevende rol in de transformatie naar een competitieve, innovatie gedreven en duurzame industrie in Vlaanderen.”

Bedrijven kunnen in de huidige vestiging van Flanders Make in Kortrijk nu al terecht voor advies en testen voor hun industrie 4.0 productie. De bestaande testinfrastructuur wordt volgend jaar overgebracht naar de nieuwe vestiging.

Crevits: “De helft van de West-Vlaamse bedrijven heeft er de voorbije periode voor gekozen om nieuwe producten te maken en een derde zocht nieuwe afzetmarkten. Flanders Make staat klaar om ruim 11.000 bedrijven en honderdduizenden werknemers bij te staan in de vernieuwingsprocessen. Vandaag kan ik bovendien bekend maken dat we 11 miljoen euro extra steun geven aan Flanders Make.”

Met die 11 miljoen extra middelen kunnen 6 industriële innovatieleiders (Van de Wiele, Picanol, Atlas Copco, CNH, Crops, Sabca samen met een consortium van technologie ontwikkelaars en toeleveranciers uit Vlaanderen en Europa) onze maakindustrie verder vernieuwen en verduurzamen. De bedrijfswereld doet zelf ook een inbreng van 53 miljoen euro.

Deze investering zal de digitalisatie van de Vlaamse en Europese industrie een boost geven. Minstens even belangrijk is dat ook de vaak kleine technologieleveranciers die nauw betrokken worden bij de ontwikkeling van een aantal pilootlijnen, hun technologie en competentie verder kunnen uitbouwen.

Naast een verhoogde competitiviteit van onze maakindustrie zal dit project ook in grote mate bijdragen aan de Europese Green Deal. Tenslotte mikt het project op het versterken van het digitale menselijke talent en het vestigen van een digitale cultuur in bedrijven.

De nieuwe vestiging in Kortrijk zal klaar zijn in september 2022.


ACHTERGROND
Flanders Make is eigenaar van de grond en zal het gebouw gedurende 27 jaar via een erfpachtformule huren van het projectvennootschap Stadion (Stadsbader en Ion) dat voor de bouw instaat. Dit wordt, met een omvang van 6.000 m², meteen het grootste co-creatiecentrum van Flanders Make, dat ook vestigingen in Leuven, Lommel en Sint-Truiden heeft en core labo’s bij alle Vlaamse universiteiten.