Verbeterde metingen dankzij groen licht voor Africa Millimetre Telescope

Voor betere metingen en het maken van een film van zwarte gaten, is een radiotelescoop in Afrika, de Africa Millimetre Telescope (AMT), nodig om het wereldwijde netwerk van telescopen, de Event Horizon Telescope, te completeren.

Trefwoorden: #astronomie, #Radboud, #telescoop, #zwart gat

Lees verder

research

( Foto: screen YouTube - Radboud Faculty of Science )

ENGINEERINGNET.BE - De Africa Millimetre Telescope (AMT) wordt de eerste radiotelescoop in Afrika die gevoelig is voor millimeter golflengte straling, en maakt deel uit van een samenwerkingsproject tussen de Radboud Universiteit en de University of Namibia (UNAM).

Doel van het project is om met een radiotelescoop in Namibië het telescopennetwerk van de Event Horizon Telescope (EHT) uit te breiden.

“Door de toevoeging van de AMT aan het netwerk van EHT zijn er meer verbindingen tussen de telescopen mogelijk, zodat betere afbeeldingen en video’s van het zwarte gat in ons eigen sterrenstelsel zijn te maken," zegt Heino Falcke, wetenschappelijk leider van het project.

"Wij kunnen zo onze theorieën van zwarte gaten nog beter testen, en begrijpen hoe ze enorme hoeveelheden energie kunnen opwekken.”

De AMT werkt ook als standalone telescoop, de enige van zijn soort in Afrika. De telescoop kan variaties in helderheid van grote en kleine zwarte gaten monitoren – ook in samenwerking met optische telescopen of gammastralen telescopen zoals de H.E.S.S. in Namibië en de CTA in Chili.

De telescoop, met een doorsnee van 15 meter, wordt uitgerust met de nieuwste generatie instrumenten. Soortgelijke telescopen staan al bij de Europese Zuidelijke Sterrenwacht in Chili en bij het Institut de Radioastronomie Millimétrique op de Plateau de Bure in de Franse Alpen.

De AMT wordt op een duurzame manier aangedreven, door gebruik van zonnestroom en wellicht waterstof.

De Radboud Universiteit staat garant voor 1 miljoen euro per jaar voor beheer en gebruik van de telescoop en deelname aan EHT, voor een periode van tien jaar.

Ook staat de universiteit garant voor een investering van 1,9 miljoen euro in de AMT telescoop. Dit vormt een goede basis voor het aanvragen van verdere subsidies en investeringen.

Om de volgende generatie Namibiërs klaar te stomen voor de AMT, kent het project een eigen educatie- en outreachprogramma, en wordt er samengewerkt met partners uit de lokale industrie.

Het onderzoeksprogramma voor de AMT wordt voorbereid door wetenschappers van onder meer Radboud Universiteit, Universiteit van Amsterdam, MIT, ESO, Oxford University, University of Turku, Aalto University, het Joint Institute for VLBI-Eric en UNAM.