Leuven.AM wil toegevoegde waarde van 3D-printen verder uitbouwen

De laatste vijf jaar is het aantal activiteiten in additive manufacturing verdrievoudigd bij Leuven.AM, onderdeel van KU Leuven. Binnenkort opent het nieuwe AM Lab zijn deuren.

Trefwoorden: #3D, #additive manufacturing, #KU Leuven, #print

Lees verder

research

( Foto: Leuven.AM )

ENGINEERINGNET.BE - KU Leuven is al drie decennia een pionier in het domein van 3D-printen. Dit resulteerde al in de oprichting van twee spin-offs: Materialise en LayerWise, dat nu deel uitmaakt van 3DSystems. Leuven.AM is onlangs erkend als onderdeel van KU Leuven.

“Het onderzoek is al sinds het begin interdisciplinair aangepakt”, zegt professor Brecht Van Hooreweder, directeur van Leuven.AM. “Er was samenspel tussen verschillende departementen zoals Werktuigkunde, Materiaalkunde, Chemie en Computerwetenschappen."

"Gaandeweg sloten ook andere onderzoeksgroepen aan als eindgebruikers van de 3D-printtechnologie. De erkenning als instituut willen we aanwenden om nog betere banden te smeden, in het bijzonder met UZ Leuven en de gezondheidszorg.”

De 3D-printsector groeit elk jaar met circa 25%. Steeds meer producten worden ge-3D-print, maar het is niet zo dat additive manufacturing de conventionele productietechnieken volledig zal vervangen, aldus Van Hooreweder.

“De ontwerpvrijheid bij 3D-printen is groot en de stap van ontwerp naar product is klein. Maar de kostprijs voor massaproductie is meestal hoog. Je moet dus bekijken waar 3D-printen voldoende toegevoegde waarde kan geven.”

Leuven.AM kijkt voor die toegevoegde waarde in de eerste plaats naar de gezondheidszorg, zoals UZ Leuven. “Veel clinici weten niet wat er allemaal mogelijk is op het vlak van vormen en materialen. De 3D-data is in veel gevallen al beschikbaar via medische scans."

"Zo kunnen we op maat van de patiënt werken: denk bijvoorbeeld aan gepersonaliseerde heup-, rug- en tandimplantaten. Dat geldt ook voor medisch, chirurgisch materiaal en gepersonaliseerde medicatie. Idealiter vindt het ontwerp en de productie plaats in het ziekenhuis zelf om de doorlooptijd te beperken.”

Binnenkort opent het nieuwe AM Lab zijn deuren. “Onze machines zijn in eigen huis ontworpen en gebouwd”, vertelt Van Hooreweder. “Zo kunnen we meteen experimenteren met nieuwe materialen, technieken en printprocessen.”

“Met Leuven.AM willen we het onderzoek verder versterken, maar ook jonge mensen warm maken voor wetenschap en techniek. De mogelijkheden van 3D-printen zijn groot: je kan je verbeelding de vrije loop laten en de zotste dingen ontwerpen. Die creativiteit en vrijheid maakt deze technologie fascinerend.”