Zelfstandig vliegende drones detecteren ziekten en plagen in kassen

De Nederlandse TU Delft heeft met Royal Brinkman en startup Mapture op basis van AI een drone ontwikkelt die zelfstandig over planten vliegt en hoge resolutie foto’s maakt om ziekten en plagen te detecteren.

Trefwoorden: #drone, #TU Delft, #tuinbouw, #ziekte

Lees verder

research

( Foto: TU Delft )

ENGINEERINGNET.BE - De groeiende wereldbevolking vormt een grote uitdaging voor onze voedselvoorziening. Eén van de stippen op de horizon in de tuinbouwsector, is het bewerkstelligen van precisietuinbouw.

Rogier Kemmeren, innovatiespecialist Royal Brinkman: “Het ‘Drone-in-the-box’ systeem is een belangrijk middel om precisietuinbouw in de toekomst mogelijk te maken. Op plantniveau willen we meten en weten hoe de plant eraan toe is en wat die nodig heeft voor een zo goed mogelijke groei."

"Om dit voor elkaar te krijgen, is een hoge mate van automatisering en digitalisering nodig. Een van de ingrediënten in de precisietuinbouwmix zal gevormd worden door zelfstandig opererende drones.”

Bart Slinger, CEO van startup Mapture in Delft: “Voor de meeste veelbelovende indoor dronetoepassingen zijn we nog afhankelijk van een menselijke dronepiloot. Dat is arbeidsintensief en om deze reden hebben we binnen Mapture een autonoom ‘Drone-in-the-box’-systeem ontwikkeld.”

“De gebruiker kan in een interface aangeven in welk gebied de drone mag vliegen. Daarna kan de drone van tijd tot tijd geheel zelfstandig een vlucht uitvoeren. De gebruiker hoeft dan alleen naar de foto’s te kijken die de drone genomen heeft. Het resultaat is een volledig autonoom dronesysteem, dat veilig kan vliegen.”

Guido de Croon van TU Delft: "Het is een grote uitdaging om zo’n lichte drone zelfstandig te laten vliegen, omdat ze veel minder sensoren en rekenkracht hebben dan bijvoorbeeld een zelfrijdende auto. We hebben daarom een lokalisatietechniek ontwikkeld waarbij de drone signalen van radiobakens in de kas combineert met eigen observaties om zo goed mogelijk te weten waar hij is.”

Nadat de drone zijn vlucht heeft gemaakt en weer landt op het oplaadstation worden de hoge resolutie foto’s automatisch geüpload naar de Cloud voor verdere dataverwerking.

Het kassenbedrijf Gerbera United stond open voor een grootschalige praktijktest met de nieuwe drone op de locatie in Nootdorp. Gijsbert Verboom van Gerbera United: “We ontwikkelen een toekomstbestendige strategie voor gewasbescherming. Het opbouwen van data middels deze drones is voor ons de eerste stap. We zijn begonnen met het herkennen van schade van mineervlieg aan het gewas. Schade door witte vlieg en rupsen staan op de planning."

"Wij zien veel kansen voor deze innovatie in de praktijk. Met de drones kunnen we de plaag in een eerder stadium signaleren. Dit is cruciaal, omdat we zo kunnen vermijden dat we grote hoeveelheden bloemen moeten ruimen.”