Ontwikkeling nieuwe technologie voor toekomstige radiotelescopen

Het RadioBlocks-consortium, met radiosterrenwachten, universiteiten en bedrijven, krijgt 10 miljoen euro EU-subsidie om nieuwe technologie te ontwikkelen voor toekomstige radiotelescopen.

Trefwoorden: #consortium, #detector, #telescoop

Lees verder

Nieuws

( Foto: JIVE )

ENGINEERINGNET.BE - Het consortium heeft de naam RadioBlocks, vanwege de bouwstenen die het wil ontwikkelen voor radiotelescopen. Vier bouwstenen staan daarbij centraal. Ze maken de telescopen sneller en gevoeliger, geven ze een bredere blik en laten data gestroomlijnder verwerken.

De eerste bouwsteen betreft nieuwe correlatortechnologie. Deze technologie zorgt dat data van de radiotelescopen zo precies mogelijk worden samengevoegd. Nieuwe correlators voor radiotelescopen kunnen daardoor straks gebruikmaken van de nieuwste grafische kaarten.

De tweede bouwsteen die het consortium wil verbeteren, zijn de RF- en IF-detectoren. RF staat voor Radio Frequency, IF voor Intermediate Frequency. Deze detectoren bevinden zich in alle schotelantennes verspreid over Europa en vangen signalen op uit het heelal. Betere detectoren zijn  gevoeliger voor zwakkere signalen.

De derde bouwsteen gaat over de zogeheten phased array receivers. Dat zijn, grof gezegd, de facetogen in grote radioschotels. De schotels zijn vaak tientallen jaren oud, maar met nieuwe facetogen kunnen ze een groter gebied aan de hemel observeren.

De vierde en laatste bouwsteen behelst het zo soepel en slim mogelijk laten verlopen van de dataverwerking. De onderzoekers gaan hiervoor experimenteren met simulaties die de waarneemcondities precies nabootsen.

Naast landen uit de EU doen ook Japan, Zuid-Korea, Zuid-Afrika en het Verenigd Koninkrijk mee. De coördinatie is in handen van JIVE, een consortium dat in Dwingeloo gehuisvest is bij ASTRON en dat radiotelescopen koppelt in diverse Europese landen, zodat één grote telescoop ontstaat.