Belgische arbeidsmarkt daalt sterk in aantrekkelijkheid

Vandaag publiceert ManpowerGroup voor de negende keer zijn wereldranglijst van de arbeid (Total Workforce Index). Voor het jaar 2022 staat België op de 55e plaats (van de 64) wereldwijd en op de 28e plaats (op 33) in de EMEA-regio.

Trefwoorden: #arbeidsmarkt, #ManpowerGroup, #vacature

Lees verder

HR

( Foto: ManpowerGroup )

ENGINEERINGNET.BE - De Total Workforce Index vergelijkt de marktomstandigheden om medewerkers (vast en flexibel) aan te werven, aan te trekken en te behouden in 64 landen wereldwijd.

Daartoe gingen de experten van ManpowerGroup met de fijne kam door niet minder dan 200 relevante factoren voor de arbeidsmarkt, en dat binnen vier categorieën: de beschikbaarheid van arbeid, de arbeidskost, het wettelijk kader en de productiviteit.

Terwijl bedrijven en regeringen de gevolgen van de Covid 19-pandemie onder controle hebben kunnen houden, worden de arbeidsmarkten overal ter wereld gekenmerkt door een hevige concurrentiestrijd om arbeidskrachten. De vraag naar talent is veel groter dan het aanbod: wereldwijd ondervindt 76% van de bedrijven (75% in België) moeilijkheden om gekwalificeerd personeel te vinden.

Maar dit is niet de enige factor die van invloed is op de keuze om een investering te doen of een ondernemersproject uit te werken. De arbeidswereld blijft snel veranderen. De studie legt nu meer de nadruk op de impact van telewerken of de bereidwilligheid van werkgevers om hun diplomavereisten bij aanwerving te verlagen door kandidaten op de werkvloer op te leiden.

Ook de leeftijd van de arbeidskrachten wordt meer onder de loep genomen nu steeds meer oudere werknemers de arbeidsmarkt verlaten (vooral in Europa) wat bedrijven ertoe aanzet uit te kijken naar regio's waar ze kunnen putten uit de beschikbaarheid van grote groepen werknemers van de generatie Z en millennials die zekerheid bieden op lange termijn.

Tot de nieuwe indicatoren behoren de indexcijfers van de kosten van levensonderhoud, de inflatiecijfers van de lonen en de volatiliteit van de wisselkoersen, vanwege de grote impact die ze hebben op de organisaties en hun personeel. De studie evalueerde ook de invloed van de geopolitieke instabiliteit na de oorlog in Oekraïne.

België op de 55e plaats (op 64) wereldwijd en op de 28e plaats (op 33) in de EMEA-regio (Europa, Midden-Oosten, Afrika) Wereldwijd staan de Verenigde Staten, Singapore, Canada, Ierland en Australië bovenaan, terwijl in de EMEA-regio (Europa, Midden-Oosten, Afrika) de top vijf wordt ingenomen door Ierland, het Verenigd Koninkrijk, Israël, Zwitserland en Zuid-Afrika.

In de top 10 staan drie Scandinavische landen: Denemarken (6e), Finland (7e) en Noorwegen (8e). Wereldwijd worden de laatste drie plaatsen ingenomen door Honduras, Brazilië en Bolivia.

De Total Workforce Index: Market Report België