Ingenieurs zonder Grenzen brengen innovatieve oplossingen

Zweedse Engineers Without Borders (EWB-SWE) trekken er op uit om in eigen land maar vooral ook ‘in de wereld’ innovatieve oplossingen te brengen die sociale en ontwikkelingsproblemen oplossen met de blik op een duurzame toekomst.

Trefwoorden: #ingenieur, #innovatie, #software

Lees verder

Nieuws

( Foto: EWB-SWE )

ENGINEERINGNET.BE - Daarbij gebruiken de vrijwilligers uiteraard alle middelen die hun ter beschikking staan, alsook de innovatiefste softwares.

In Nepal hebben de ingenieur-vrijwilligers sinds 2016 een partnership met Build Up Nepal (BUN) dat veilige en betaalbare woningen bouwt na de aardbeving van 2015. Bij die aardbevingen lieten bijna 9.000 mensen het leven maar ook werden volgens de overheid meer dan 191.000 huizen verwoest en bijna 175.000 woningen beschadigd. Een onderschatting.

De Zweedse ingenieurs droegen hun steentje bij tot het herstel met hun skills in mechanische en materiaal engineering. Ze focusten op het verbeteren van de kwaliteit van de woningen en op het bouwen van machines waarmee brikken worden gemaakt.

BUN gebruikt zogenaamde Interlocking Compressed stabilized earth bricks (CSEB). Het gaat om geperste lemen brikken die in elkaar grijpen. De materialen -zand, grond- worden lokaal opgegraven en met 7 à 10% cement gestabiliseerd. Het ondersteunt lokale ondernemers om micro-bouwbedrijfjes op te zetten. Het zorgt niet alleen voor trainingen maar ook voor machines om de brikken te persen.

Ondertussen zijn er al meer dan 8.000 woningen gebouwd volgens dit model. Nu willen de initiatiefnemers een tandje bijsteken. De Zweedse ingenieurs hebben met BUN verschillende onderzoeksprojecten lopen. Zo wil men de samenstelling van de brikken nog verbeteren en de kostprijs en de milieu-impact ervan verder naar beneden halen.

Eind 2021 bezorgde Dassault Systèmes de ingenieurs gratis licenties op Solidworks. Daarmee wisten ze een nieuw ontwerp te ontwikkelen van een manuele ‘dubbele mal’ machine waarin twee brikken tegelijk geperst worden. Het nieuwe ontwerp bleek alvast makkelijker te hanteren en vermindert de behoefte aan onderhoud.

Eerder dit jaar rekruteerde de EWB-SWE een nieuw mechanisch design team met een projectmanager die voltijds in Nepal werkt. Het team richt de aandacht nu op het ontwikkelen van een goedkope mixer en een semi-hydraulische persmachine.