3DExperience World 2024 - overzicht

De 3DExperience World 2024 in Dallas trok midden februari meer dan 4.700 deelnemers en gebruikers uit zo’n 30 landen. Dassault Systèmes vierde er de 25e reünie van de SolidWorks gemeenschap.

Trefwoorden: #3D, #Dassault, #salon, #solidworks

Lees verder

Beursnieuws

( Foto: LDS )

ENGINEERINGNET.BE - Bij die gelegenheid gaf Bernard Charlès, die al meer dan 40 jaar actief is bij Dassault Systèmes, de fakkel van CEO door aan Pascal Dalloz. Charlès blijft als Executive Chairman of the Board van Dassault Systemes toch heel nabij. Hij legt zich voortaan toe op het mee uitstippelen van het O&O-groeipad van het bedrijf.

“In 1997 schoven we in CAD van 2D naar 3D.” Later volgde het platform, opende de cloud tal van mogelijkheden en evolueerde de focus van ‘product’ naar ‘ervaring’ die niet alleen het ontwerp simuleert maar tegelijk zijn gehele levenscyclus in beeld brengt.

Artificiële intelligentie
Artificiële intelligentie noemt hij de toekomst van design. AI verbindt het modelleren en het simuleren. Maar “dat deden we tien jaar geleden al voor een heel geheim defensieproject”, zwijgt Charlès. Wel wijst hij op de kracht van nieuwe universa waarbij bijvoorbeeld virtuele objecten - denk virtuele tweelingen - met gescande omgevingen versmolten kunnen worden.

Hier rond biedt Dassault Systèmes met ‘HomeByMe’ een online 3D-interieur ruimteplanningsdienst aan. Generatieve AI maakt een wezenlijk deel uit van het hele platform. Deze nieuwe AI ontwerp experiences worden tegen het einde van het jaar beschikbaar in alle Dassault Systèmes ontwerpapplicaties.

“3D volstaat niet meer”, beaamde Gian Paulo Bassi, Senior Vice President van 3DEXPERIENCE Works. “Vooraleer een product wordt geproduceerd, worden voortaan eerst alle aspecten van het werkelijke leven erin meegenomen.” Sinds midden vorig jaar komt elke licentie van SolidWorks met toegang tot de clouddiensten van het platform dat multifysica simulaties mogelijk maakt en daarmee ook virtualisering tot in de kleinste details.

Geen enkel gesprek over software kan nog zonder het te hebben over AI. Ook zo met Manish Kumar en Gian Paulo Bassi op 3DExperience World 2024 (©LDS)

Beide smaken van SolidWorks blijven bestaan
Manish Kumar, CEO van SolidWorks, lichtte toe hoe dit in zijn werk gaat. Maar ook gaf hij mee dat beide smaken van SolidWorks, naast en op het platform, blijven bestaan. Hij kondigde ook een partnership aan met CADENCE - AI softwares voor het bouwen en analyseren van pcb’s en halfgeleiders - waarmee gebruikers voortaan een geïntegreerde elektromechanische en collaboratieve oplossing geboden wordt.

“Naadloos en schaalbaar.” Dit wordt in juli 2024 gelanceerd. Tegen het jaareinde is ook 3D Mechatronics Creator beschikbaar op het platform. Draftsight Creator, een 2D en 3D CAD-tool, wordt eveneens een nieuw product op het platform.

Vorig jaar lanceerde SolidWorks de gratis tool MakeByMe -voor doe-het-zelf meubelbouwers- dat ondertussen door meer dan 130.000 makers gebruikt wordt die meer dan 600.000 verschillende modellen creëerden.

“Met deze modellen bouwden we een nieuwe generatieve AI-tool.” Een hele rist klanten/gebruikers passeerde de revue. We lichten er hier eentje uit.

Slik een drone
Het Californische Endiatx showde zijn virtuele endoscoop, de Pillbot. Deze kunststoffen capsule, die de patiënt inslikt, heeft vandaag nog een diameter van 13 mm, is 30 mm lang en weegt 3 g. Een camera kijkt doorheen de transparante, polycarbonaten kop. De interne opbouw van de pil, het 3D-geprinte skelet met daarrond de soepele printplaat waarop de verschillende elektronische functies werden geënt, is met Solidworks gerealiseerd.

In de onderste helft van de capsule bevinden zich drie gaatjes waarachter schachten telkens leiden naar een micromotor met propellers. Terwijl de arts de camerabeelden live bekijkt die via radiolink op de monitor verschijnen, stuurt hij of zij die motoren aan met een controller die wat op die van een playstation lijkt. “In een volgende iteratie zal de pil wellicht autonoom door de maag zwemmen”, zegt Christopher Green, chief business officer.

“We willen begin 2026 de markt opgaan.” De Pillbot moet een gastroscopie/endoscopie vervangen en deze procedure drastisch inkorten. De patiënt krijgt eerst enkele glazen water te drinken en zwelgt daarna de pil in. Gedurende een 15-tal minuten ‘zwemt’ of ‘hoovert’ de pil doorheen de maag, aangestuurd door de arts, en neemt hij beelden van de maag.

Ledlampjes schijnen bij. Een gyroscopisch systeem zorgt voor een stabiele besturing. Aan boord een minibatterij, van 4 V, die tot 30 minuten energie voor de camera, de radio en de motoren kan leveren. “De arts gebruikt herkenningspunten in de maag. Geen andere uitrusting. Het gaat er om de pil zo precies mogelijk te sturen, efficiënt en met zo weinig mogelijk bewegen. De arts wordt al heel snel een heuse ‘dronepiloot’.”

Tijdens 3DExperience World 2024 in Dallas showde het Californische Endiatx een prototype van zijn virtuele endoscoop, de Pillbot. De interne opbouw van de pil realiseerde het met Solidworks (©Endiatx)

Miniaturisering en telegeneeskunde
De oorspronkelijke uitdaging was het miniaturiseren van de pil. De allereerste was wel zo’n 10 cm groot. In de volgende iteraties is hij steeds verder verkleind. Beide spuitgiet schelpdelen worden manueel gevuld, in elkaar geperst en verlijmd. Er wordt nog gekeken naar biocompatibele coatings. “Vandaag bestaat de uitdaging er in om de beelden door te sturen met een minimum aan vermogen”, zegt Green.

De vaste camera bovenin de pil heeft een resolutie van 480 x 480 pixels en loopt bij tien frames per seconde. “Goedkoop. Off-the-shelf.” Beeldcompressietechnieken verkleinen de datastroom. De data worden via radio en een (herbruikbare) dongle naar een computer en monitor gestuurd.

Daar kunnen de beelden opgeslagen en nog ‘dieper’ bekeken worden. Er is sprake van LoRa om ooit aan telegeneeskunde te doen. In de lente vinden de eerste proeven met mensen plaats in Nieuw-Zeeland. “Om aan te tonen dat de technologie veilig is en snel inkomsten te genereren.” Endiatx wil uiteindelijk zijn pil in bulk verkopen aan grote hospitalen. “Die willen invasieve ingrepen waarbij ze de patiënt verdoven liever voorkomen waardoor ze dus sneller meer patiënten kunnen scannen.”

Naar lab on chip
In een volgende versie wordt een microfluid ‘lab on chip’ geïntegreerd, zodat de pil niet alleen beeld oplevert maar ook live maagsappen kan analyseren. In een derde versie krijgt de pil chirurgische tools mee om heel lokaal actief in te grijpen, en bijvoorbeeld poliepen te verwijderen. “In een volgende generatie zal de pil ook darmonderzoek kunnen doen.”

Ondertussen zet de miniaturisering zich door. In een veel verdere toekomst wordt al gedroomd van nog veel kleinere ‘micro surgeon drones’ die -wie weet?- ooit aan hersenchirurgie zullen doen. Oh ja. Nog één ding. Op het einde van de rit verdwijnt de ‘wegwerppil’ in het toilet … 

“De ecologische voetafdruk van onze pil is nauwelijks één duizendste van een klassieke gastroscopie”, zo pleit Green die er op wijst dat de éénmaal gebruikte pil niet hoeft opgevist te worden, gewassen, gedesinfecteerd noch gesteriliseerd te worden door het ziekenhuis. Water-, materiaal- en energiebesparing. Evenmin het risico van contaminatie van de ene patiënt door de andere.

Lees ook:
3DExperience World 2024: Drone in a Box (1)
3DExperience World: Qargos & Tigoona (2)
3DExperience World: Virtuele monsters worden echt (3)