3DExperience World 2024: Drone in a Box (1)

Engineeringnet Magazine bracht onlangs verslag uit van 3DExperience World 2024 in Dallas dat midden februari meer dan 4.700 deelnemers en gebruikers uit zo’n 30 landen trok.

Trefwoorden: #Dassault, #drone, #ontwerpen, #SolidWorks

Lees verder

Techniek

( Foto: LDS )

ENGINEERINGNET.BE - Dassault Systèmes vierde er de 25e reünie van de SolidWorks gemeenschap die ondertussen zo’n 7,5 miljoen ingenieurs, ontwerpers, makers, studenten en ondernemers telt.

Een hele rist klanten/gebruikers passeerde er de revue. We berichtten eerder al over de Pillbot, een virtuele endoscoop die ingeslikt wordt, die werd ontworpen met SolidWorks. Er was meer. Het Litouwse DBOX, bijvoorbeeld.

DBOX is een doos met een lade die open en dicht schuift. Open is het een startplatform of landingsplek voor drones. Dicht is het hun schuilplaats of garage waar een drone automatisch een batterijwissel krijgt.

Het systeem bevat zes batterijladers waarin het de lege batterij dropt om er vervolgens een goed opgeladen exemplaar uit te lichten en op de drone te installeren. Swappen gebeurt volledig autonoom.

De pitstop vergt een drietal minuten. Deze schaalbare oplossing kan hele dronevloten in de lucht houden.

DBOX volgde het 3DExperience Works start-up programma en ontwikkelde op minder dan drie maanden zijn DBOX. Het kan drones nu uitzetten voor het 3D-modelleren van een stad, inspectie- en bewakingsopdrachten, landbouw, het checken van zonneparken, rond de klok of à la minute veiligheidsoperaties zonder dat iemand er nog tussen hoeft te komen.

De dronegarage kan van waar ook ter wereld gemonitord worden. “Wij zien wat de drone ziet”, zegt oprichter en CEO Linas Gelažanskas die de DBOX kan installeren in de meest afgelegen plekken.

Veiligheidssensoren en alarmen kunnen geïntegreerd worden zodat de drone naar een bepaalde plek vliegt. Op de doos komen er optioneel wind-, regen- en sneeuwsensoren. Als het sneeuwt duwt de lade de sneeuw weg.

“Bovendien is de box verwarmd door de elektronica die ze bevat. In de zomer moet er zelfs met ventilatoren gekoeld worden.”

Straks komt er ook een nieuw model van de box met ontkoppelde afstandsbediening en sensoren. Dan kan bijvoorbeeld de antenne op een dak en de box op de grond geïnstalleerd worden.

“Sommige klanten willen de box immers niet op het hoogste punt neerzetten.”

Alle ‘vitals’ van de box kunnen vanop afstand uitgelezen worden. Wekelijks wordt een remote maintenance voorzien. De batterijen kunnen vlot 150 cycli aan waarna ze gevlagd worden voor vervanging bij de volgende maintenanceronde. ‘Hands-on’ maintenance wordt één keer per maand voorzien.

“We kunnen de DBOX verkopen, verhuren, maintenance aanbieden,… Zelfs het behandelen van de data kunnen we verzorgen”, zegt Gelažanskas die ondertussen al 2,5 jaar op de markt is en vooral in Europa klanten heeft.

De DBOX, die in Dallas te zien was, was specifiek bestemd voor de DJI Mavic 2 en DJI Mavic 3 drones. Het Chinese DJI is nog steeds marktleider in consumenten drones maar is ‘closed source’.

“Om actief te worden in defensie zouden we onze communicatie en navigatiemiddelen moeten upgraden. Ook zouden we de Chinese componenten in de box moeten vervangen. We zouden dus uiteindelijk onze eigen drone moeten bouwen.” Er wordt ook gekeken naar alternatieven voor batterijen. “We hebben een paar partners voor H2 brandstofcellen.”

DBOX is een dochteronderneming van DroneTeam.lt. Het bedrijf telt nu een 20-tal mensen. “We begonnen onze drone-activiteiten met mappen en 3D-scanning. Daar komt nu de DBOX bij. We verzorgen ook ‘night shows’ met drones.”

Onlangs stuurde het bedrijf 500 drones aan voor een luchtshow in Riga. Daarvoor ontwikkelde het een kleine drone -250 gram- met een lichtbron.

“Eigenlijk vonden we geen goede drones voor light shows. Eind dit jaar bouwen we daarom onze eigen drone.” Een van de ideeën die circuleren is om elke nacht een zwevende billboard op te laten.

Lees ook:
3DExperience World 2024 - overzicht
3DExperience World: Qargos & Tigoona (2)
3DExperience World: Virtuele monsters worden echt (3)