Minder energieverbruik en lagere bedrijfskosten met IE5+ aandrijftechniek van Nord

Volgens schattingen zijn elektrische aandrijvingen in diverse branches verantwoordelijk voor 70% van het totale energieverbruik. Dat zal in vergaand geautomatiseerde sectoren als de voedingsmiddelenindustrie, farmacie en petrochemie niet anders zijn.

Trefwoorden: #aandrijving, #elektrisch, #motor, #Nord

Lees verder

Productnieuws

( Foto: Nord Drivesystems )

ENGINEERINGNET.BE - Bedrijven die het energieverbruik van installaties beperken, worden beloond met lagere bedrijfskosten.

Dit is allemaal mogelijk met de IE5+ motoren van Nord Drivesystems, die een efficiëntie behalen van wel 93% - zuiniger dan de IE5- norm! Maar Nord biedt meer: met de unieke ECO-Service geven wij u op basis van metingen inzicht in het energieverbruik van uw machines en installaties en kunnen wij adviseren welke besparingsopties er zijn.

De Europese normen
De Europese standaarden DIN EN 60034-30-1: 2014-12 (gebruik op netvoeding) en DIN VDE 0530-30-2: 2019-02 (gebruik met frequentieregelaar) definiëren vier efficiëntieklassen voor elektromotoren van IE1 tot IE4+. Op basis van deze criteria staan motoren die nog zuiniger zijn bekend als IE5.

En de IE5+ permanentmagneet synchroonmotor van Nord Drivesystems is dan nog eens zuiniger dan de efficiëntieklasse IE5 voorschrijft. De uiterst compacte en energie-efficiënte motor biedt een constant hoog rendement van 93% en hoger over een breed koppelgebied en ontwikkelt dus ook optimale prestaties bij gedeeltelijke belasting en bij lagere toerentallen.

IE5+ motoren
Nord Drivesystems heeft de nieuwe generatie bijzonder compacte en energiezuinige IE5+ synchroonmotoren speciaal ontworpen voor toepassingen in de voedingsmiddelen- en drankenindustrie. Zij vallen op door hun hoge rendement over een breed koppelbereik en zijn beschikbaar in geventileerde of gladde uitvoeringen tot een vermogen van 4,0 kW met een continu koppel van 1,6 tot 18,2 Nm en snelheden van 0 tot 2.100 min-1.

De IE5+ synchroonmotoren van Nord dragen significant bij aan een hogere energie-efficiëntie. Een directe vergelijking met een gewone IE3-asynchroonmotor (0,75 kW, 83 % motorrendement, haakse reductoren) toont het enorme potentieel aan energiebesparing met een overeenkomstige IE5+ synchroonmotor (0,75 kW, 93 % motorrendement, haakse reductoren).

Wanneer je uitgaat van 16 bedrijfsuren per dag (4000 p.a.) levert dit een energiebesparing van circa 400 kWh per jaar - dit komt per aandrijving overeen met een CO2-emissiefactor van 366 g/kWh, oftewel circa 0,15 t CO2 per jaar.

Zelfs in combinatie met een reductor of in de innovatieve DuoDrive behaalt de IE5+ altijd nog een efficiëntie van 92%. Beter en zuiniger zult u op de markt voor aandrijftechniek niet vinden.

Minder uitvoeringen nodig
In combinatie met een frequentieomvormer leveren de IE5+ motoren van Nord een constant koppel over een groot toerentalbereik. Ze zijn bovendien bestand tegen overbelasting. Het constante koppel over een groot toerentalbereik van de IE5+ technologie maakt het mogelijk om met minder uitvoeringen te volstaan.

Ook dit bespaart kosten en zorgt voor gestroomlijnde processen bij productie, logistiek, opslag en service en minimaliseert de administratiekosten en verlaagt de Total Cost of Ownership (TCO). De hoge overbelastingscapaciteit van de motoren en het brede instelbereik van het systeem zorgen ervoor dat er voor iedere klant een individueel op maat gemaakte oplossing wordt geboden, die specifiek is ontworpen voor het individuele lastbereik van het systeem.

De IE5+ generatie van Nord biedt ook diverse functionele voordelen

  • De IE5+ motoren zijn volledig compatibel met het modulaire systeem van Nord en kunnen aan alle reductoren van Nord worden gekoppeld. Het voordeel is een flexibele montage door directe aanbouw, NEMA of IEC. Desgewenst kunnen de motoren met een geïntegreerde encoder of mechanische rem worden uitgerust.
  • Het gladde, hygiënevriendelijke ontwerp van de ventilatorloze versie kan bijzonder makkelijk worden gereinigd, zelfs 'wash-down', en is corrosiebestendig. Daarmee is het bij uitstek geschikt voor gebruik in voedingsmiddelenindustrie - beschermingsklasse IP69K is desgewenst leverbaar.
  • Verder valt het compacte formaat van de motor op, de plug-in-capaciteit en de mogelijkheid van plug-and-play configuratie.

Varianten en bouwgrootten
De IE5+ synchroonmotoren zijn leverbaar als:

  • gladde uitvoering;
  • geventileerde uitvoering met grote overbelastingsmogelijkheden en robuustheid voor intralogistieke toepassingen;
  • in de bouwgrootte 71 voor het vermogensgebied van 0,35 tot 2,2 kW;
  • in de bouwgrootte 90 voor het vermogensgebied van 1,1 tot 4 kW.

Duurzaam
De IE5+ generatie wordt bovendien gekenmerkt door uiterst efficiënt materiaalgebruik - er is slechts een relatief geringe hoeveelheid kritische metalen nodig om deze motor te produceren.

Nord Drivesystems heeft de IE5+ ontwikkeld als een achtpolige synchroonmotor met een interne permanentmagneet. Dit reduceert de afmetingen van de motorcomponenten, niet alleen voor de behuizing, maar ook voor het magneetmateriaal. Bij achtpolige synchroonmotoren kan de stator worden gemaakt met zogeheten enkeltands-windingen. Hierdoor wordt een kostbaar metaal als koper alleen gebruikt waar het productief is en kan inefficiënt gebruik worden vermeden.

Nord ECO-Service
Meten is weten! Met de ECO-Service onderzoekt Nord de belastingen en het energieverbruik van uw installaties. Nord helpt u bij het vinden van de meest efficiënte aandrijfoplossing voor uw toepassingen. In de praktijk blijkt dat wij vaak aandrijvingen aantreffen die te groot zijn voor hun toepassing. Door het gebruik van de juiste aandrijfsystemen kunnen de kosten voor energieverbruik, CO2-uitstoot, administratie, onderhoud en slijtage aanzienlijk worden verlaagd.

Wat betekent de Eco-Service concreet? 
Wij brengen een mobiele schakelkast – de Nord ECO-Box – aan tussen de motor en de voeding. Deze zal ongeveer twee maanden lang in realtime gegevens over permanente belastingen, piekbelastingen en onregelmatigheden registreren. De data worden geanalyseerd met speciaal hiervoor door Nord ontwikkelde software.

Bij de evaluatie wordt op basis van de grote hoeveelheid gegevens meteen duidelijk of de afmetingen van een systeem aan de eisen van de betreffende toepassing voldoen, of dat het systeem te groot bemeten is. Dat laatste is bijvoorbeeld van groot belang bij het optimaliseren van de aandrijving op het gebied van energie-efficiëntie.

Nord geeft u vervolgens vrijblijvend advies over hoe u uw aandrijftechniek kunt afstemmen op het gebruik in uw machine of installatie en hoe u uw energiekosten kunt terugbrengen.

Meer weten? 
Neem dan contact op met de adviseurs van Nord. Zij kunnen u alles vertellen over het optimaliseren van uw energieverbruik en het verlagen van uw bedrijfskosten.
Nord Drivesystems BeLux Boutersemdreef 24 B-2240 Zandhoven
https://nord.com, e-mail: belgium@nord.com