• 18/06/2012

Mike Jetten gehonoreerd met Spinozapremie - update

Jetten, de grondlegger van de vermaarde ANAMMOX-technologie, krijgt 2,5 miljoen euro, vrij te besteden aan onderzoek naar keuze.

Trefwoorden: #annamox, #jetten, #spinozapremie, #waterzuiveringsproces

Lees verder

personalia

( Foto: STW )

ENGINEERINGNET.NL -- Mike Jetten, de grondlegger van de ANAMMOX-technologie voor de zuivering van afvalwater, is één van de vier ontvangers van de NWO-Spinozapremie 2012.

NWO kent de prestigieuze NWO-Spinozapremie jaarlijks toe aan maximaal vier Nederlandse onderzoekers die internationaal tot de absolute top van de wetenschap behoren. Elke laureaat krijgt 2,5 miljoen euro, vrij te besteden aan onderzoek naar keuze.

Prof.dr.ir. Mike Jetten (1962) is hoogleraar ecologische microbiologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen en toonaangevend onderzoeker op dit gebied. Zijn onderzoek heeft tot radicaal nieuwe inzichten geleid. Hij heeft laten zien dat bacteriën voorheen als ‘onmogelijk’ beschouwde reacties juist gebruiken als energiebron.

Jetten ontdekte bijvoorbeeld dat de anammox-bacterie (ANaerobic AMMonium OXidizing) onder anaerobe omstandigheden (zonder zuurstof) het schadelijke ammonium samen met nitriet omzet in stikstofgas en water. De helft van de totale hoeveelheid stikstof in de atmosfeer wordt door deze reactie gemaakt. Bacteriën zoals deze blijken een essentiële rol te spelen in de wereldwijde kringloop van met name stikstof, methaan en zwavel.

Behalve de wereldberoemde anammoxreactie heeft Jetten ook andere ‘onmogelijke’ reacties ontdekt, namelijk voor anaerobe en aerobe methaanomzetting en zwavelomzetting. Honderden onderzoeksgroepen over de hele wereld baseren hun onderzoek op de ontdekkingen van Jetten.

De anammoxbacterie wordt dankzij zijn onderzoek wereldwijd in meer dan veertig installaties gebruikt voor de zuivering van rioolwater waardoor 80% energie en 90% CO2-uitstoot bespaard wordt. Daarnaast produceert de anammoxbacterie hydrazide, een stof die te gebruiken is als raketbrandstof.

Jetten ontving in 2008 ook al de prestigieuze Europese ERC Advanced Grant.


(KV)