• 20/06/2012

Laat je rondleiden op de ILVO Biotechdag

Biotechnologie is een ruime discipline, waarbij men technieken ontwikkelt om de biologie in te zetten voor praktische doeleinden.

Trefwoorden: #Biotechnologie, #ILVO, #landbouw

Lees verder

Nieuws

( Foto: ILVO )

ENGINEERINGNET.BE -- Biotechnologie is bij het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek eerder middel dan een doel: wetenschappers zetten deze technieken op een doordachte manier in bij het onderzoek.

Zo dient bij ILVO de zandraket als laboratoriummuis voor koolzaad, staat een kortsteelgras model voor verwante soorten als tarwe, gerst, rogge, en worden met fluorescente of luminescente merkers bacteriën onder de loep genomen.

Een van de activiteiten bij ILVO die op de Biotechdag op 23 juni a.s aan bod zal komen is de zgn. merkergestuurde veredeling (‘Marker assisted selection’ of MAS). Hierbij wordt geen gebruik gemaakt van gentransfer technologieën.

MAS is een vorm van plantenveredeling waarbij de wetenschapper aan de slag gaat met kennis van het genoom (het DNA, of erfelijk materiaal) van planten. Deze vorm van veredeling laat toe om op een efficiënte manier planten met de gewenste eigenschappen te selecteren. Vooraf is er uiteraard grondig en uitgebreid onderzoek nodig om de genoomgebieden te identificeren die instaan voor bepaalde eigenschappen.

ILVO heeft een jarenlange ervaring op dit gebied. Op de Biotechdag zullen onze onderzoekers de methodologie voor MAS toelichten aan de hand van specifieke voorbeelden en de demonstratie van bepaalde stappen in het proces.

De bezoekers zullen hierbij actief betrokken worden. De voorbeelden zullen op ons onderzoek i.v.m. Engels raaigras en rode klaver gebaseerd zijn, maar de bezoekers zullen ook zelf een DNA-extractie kunnen uitvoeren.

Dit zal niet met raaigras of klaver zijn, want de extractieprocedure daarvoor duurt veel te lang. DNA uit kiwi of banaan extraheren is daarentegen zeer gemakkelijk, en kan zelfs met producten die iedereen kent (afwasmiddelen, koffiefilters, ananassap, enz).

Op 23 juni wordt eveneens de in vitro cultuur besproken en wordt het nut hiervan bij de ondersteuning van soortkruisingen gedemonstreerd.

Bij “in vitro cultuur” gaat men plantjes telen in een recipiënt (bv. een glazen bokaal, plastic pot, proefbuis…) op een kunstmatig medium, vrij van micro-organismen. Parameters als mineralen, energiebron, plantenhormonen, licht… worden hierbij geoptimaliseerd, afhankelijk van de plantensoort en de beoogde toepassing.

Naast dit alles is er ook nog de werking van ILVO als Nationaal Referentie Laboratoria (NRL) voor de detectie van potentieel allergene ingrediënten. Het opsporen en monitoren daarvan is een taak voor de Overheid die vastgelegd is in de Europese regelgeving.


(GL)

Biotechdag op 23 juni 10-18 u in het ILVO (Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek), Caritasstraat 21 - 9090 Melle