• 13/11/2012

Nederlandse universiteit opent drie Research Centres in China

Onlangs opende de Nederlandse TU Delft een nieuw Research Centre in China, een samenwerking met de Wuhan University op het gebied van op Geo-informatie, Geodesie en Remote Sensing.

Trefwoorden: #China, #Research Centres, #TU Delft

Lees verder

Nieuws

( Foto: TUDelft )

ENGINEERINGNET -- “China heeft momenteel grote onderzoeksbudgetten, uitstekende laboratoria en een groot reservoir aan jonge onderzoekers”, stelt de Delftse collegevoorzitter Dirk Jan van den Berg.

“Daarnaast kent China grote maatschappelijke problemen met water, ruimtelijke ontwikkeling en milieu. Stuk voor stuk terreinen waar Delftse wetenschappers al toponderzoek doen. Met deze research centra verschaffen we hun toegang tot Chinese middelen en geven we hun de mogelijkheid de Delftse expertise te vergroten. Daarnaast zijn de research centra ook belangrijke ingangen voor het Nederlandse bedrijfsleven”.

Komende dagen opent de universiteit ook centra voor Water (Nanjing) en Urban Systems & Environment (Guangzhou).

Vorig jaar werd al een succesvol onderzoekscentrum voor LED-verlichting in Beijing gestart en op woensdag 21 november opent de universiteit ‘TU Delft-Brasil’, een centrum in Campinas dat zich richt op biomaterialen en biobrandstoffen .

Volgens Van den Berg is het starten van onderzoekscentra een logische stap: “De laatste decennia is zowel onze staf als onze onderzoeksfinanciering veel internationaler geworden. Momenteel investeren China en Brazilië heel zwaar in wetenschappelijk onderwijs en onderzoek. Door onze wetenschappers de mogelijkheid te verschaffen in die landen te werken, geven we hun ook toegang tot de fondsen, laboratoria en de vele talentvolle jonge onderzoekers”.

Geo-informatie, het in 3D in kaart brengen van de omgeving, is nodig bij ruimtelijke ordening, maar ook bruikbaar bij het managen van rampen zoals overstromingen.

De ontwikkelingen in China op dit terrein gaan hard omdat China veel behoefte heeft aan geo-informatie. Het remote-sensingonderzoek richt zich onder meer op de processen in de aardkorst, zoals de processen achter aardbevingen.

Water is van oudsher een van hun speerpunten, en een van de terreinen waar China met grote uitdagingen kampt. Deze liggen bij kustbescherming, overstromingen en off-shore technologie, maar ook bij bijvoorbeeld drinkwatervoorziening, havens en waterkracht.

Ze gaan samen met de Hohai University in Nanjing onderzoek doen. De samenwerking is ontstaan uit een tienjarig waterproject dat de Delftse universiteit met Hohai opzette.

De samenwerking met de South China University of Technology in Guangzhou richt zich op de ontwikkeling van duurzame en slimme stedelijke systemen en bijbehorende infrastructuur, een onderwerp dat op dit moment hoog op de agenda staat in China.

De nadruk in het gezamenlijke onderzoek ligt op infrastructuur voor energie, transport, telecom, water en afval, op groene en ‘slimme’ gebouwen en op aandacht voor de leefbaarheid van wijken.

Op woensdag 21 november opent in Brazilië ook ‘TU Delft-Brasil’. Dit centrum richt zich vooral op hernieuwbare biomaterialen en biobrandstoffen. Een van de zwaartepunten is het gebruik van bagasse (afvalmateriaal uit suikerriet) als uitgangsmateriaal voor bijvoorbeeld de biobrandstof ethanol.


(GL)