• 30/11/2012

Sollicitatietip: hoe onderhandel je over je salaris?

Hoewel geld niet zaligmakend is, is een goede voorbereiding op salarisonderhandelingen een belangrijk onderdeel van je sollicitatiestrategie. Maar hoe begin je eraan?

Trefwoorden: #onderhandelen, #solliciteren, #tips & tricks

Lees verder

HR

( Foto: Europese Commissie )

Download het artikel in

Stap 1: Weet wat je waard bent.
De sleutel tot succesvolle onderhandelingen is informatie. Bereid jezelf daarom goed voor en onderzoek wat je werkgever te bieden heeft. Hoeveel bedraagt het gemiddelde salaris voor het type job dat je zoekt? Zodra je het gangbare salaris kent, kan je op basis van je vaardigheden, opleiding en ervaring inschatten wat de onderhandelingsmarge zal zijn.

Stap 2: Stel vragen over je salaris zo lang mogelijk uit
Wanneer een rekruteerder tijdens een sollicitatiegesprek vraagt naar je salarisverwachtingen probeer dan niet te snel een bedrag te noemen. Als je een té hoog bedrag noemt, riskeer je - enkel om die reden - de job te verliezen. Ook een te lage salarisverwachting kan een negatieve invloed hebben op je slaagkansen: indien je verwachte salaris te laag ligt, kan de rekruteerder de indruk krijgen dat je niet voldoende gekwalificeerd bent voor de job. Bovendien ondermijn je ook je onderhandelingspositie omdat je laagste salarisverwachting dan van te voren gekend is.

Als een personeelsverantwoordelijke je bij een telefonische sollicitatie vraagt naar je salarisverwachtingen, kun je beleefd informeren naar het gemiddelde salaris voor de functie. Indien hij / zij je pas wil uitnodigen voor een gesprek als je een indicatie geeft van je gewenste salaris, geef dan aan dat je verwacht dat je (toekomstige) salaris 'marktconform' of 'concurrerend' is voor jouw vakgebied.
Je kan ook meegeven dat je salarisverwachting ook afhankelijk is van andere factoren zoals de inhoud van de job, de doorgroeimogelijkheden, de opleidingskansen, het aantal vakantiedagen en extra legale voordelen zoals een onkostenvergoeding, een bedrijfswagen, een hospitalisatieverzekering of bonussen.

Stap 3: Lieg niet over je huidige verdiensten
Sommige sollicitanten geven een hoger salaris op dan ze in werkelijkheid verdienen omdat ze bang zijn dat ze anders in de toekomst te weinig zullen verdienen. Dit houdt altijd een risico in. Werkgevers trekken grondig je referenties na. Het gebeurt dat potentiële kandidaten worden afgewezen omdat ze niet volkomen eerlijk zijn over hun vorige salaris.

Stap 4: Accepteer of onderhandel niet meteen over een salarisaanbod
Hoe aantrekkelijk het bod ook is (of hoe wanhopig je ook bent), accepteer of onderhandel niet over een salarisaanbod voordat je de tijd hebt gehad er uitgebreid over na te denken. Als je een salarisaanbod krijgt, bedank je de werkgever, herhaal je nog eens dat je graag voor het bedrijf wilt werken en vraag je vervolgens tijd om over het aanbod na te denken. Probeer ook te weten te komen wanneer en hoe je zult geëvalueerd worden en welke invloed deze evaluatie heeft op de evolutie van je loon. En nogmaals: denk niet alleen aan geld. Er zijn immers verschillende andere 'voordelen' waar je rekening mee moet houden zoals het aantal vakantiedagen, een bedrijfswagen, een laptop of smartphone, trainingen, onkostenvergoedingen.

Stap 5: Wees niet bang om meer geld te vragen.
Zo lang je beleefd blijft, heb je niets te verliezen als je vraagt wat het bedrijf kan doen om dichter bij het door jouw gewenste salaris te komen. In de meeste gevallen is de personeelsverantwoordelijke gemachtigd om 10 of 20 procent boven het hoogste salarisaanbod te gaan voor een goede kandidaat. Indien ze blijven vasthouden aan het aangeboden salaris, probeer dan te onderhandelen over andere compensaties. Uit onderzoek blijkt dat de meeste werkgevers flexibel zijn op minstens één onderdeel van het compensatiepakket.

Stap 6: Weet wanneer je moet stoppen
Bij salarisonderhandelingen zullen werkgevers na je tegenvoorstel óf enkele voorwaarden accepteren óf alle onderhandelingen staken. Als de werkgever niet wil ingaan op je tegenvoorstel, is de keuze aan jou: of accepteren, of verder zoeken... Het heeft immers geen zin om te blijven pushen als je het gevaar loopt de goodwill - of het aanbod - van je werkgever te verliezen.