• 14/12/2012
  • |     BB

Kris Peeters lanceert nieuwe ESA innovatiecentrum in Geel

Vlaanderen is vanaf vandaag een zogenaamd 'incubatiecentrum' voor de ruimtevaart rijk. Innotek wil er de volgende vier jaar tien starters in onderbrengen.

Trefwoorden: #bic, #incubatie, #innotek, #kris peeters

Lees verder

research

( Foto: ESA, lancering Ariane-raket )

ENGINEERINGNET.BE -- Vlaams minister-president Kris Peeters heeft het Business Incubation Center Flanders van het ruimtevaartagentschap ESA in Geel gelanceerd.

Dit ESA BIC Flanders, gemanaged door Innotek vzw, wil ondernemers en starters stimuleren om ruimtevaarttechnologie om te zetten in commerciële toepassingen, en zo nieuwe bedrijven en werkgelegenheid creëren.

Binnen dit BIC -project zal het Innotek naar eigen zeggen 'over een periode van vier jaar tien nieuwe bedrijven oprichten die gebruikmaken van ruimtevaarttechnologie of de mogelijkheden gebruiken van het Europese satellietnavigatiesysteem Galileo'.

Momenteel bevinden er zich in Europa slechts enkele ESA BIC Centers nabij ESA-centra, waarvan twee in Duitsland, en ook in Nederland, Italië en het Verenigd Koninkrijk. Hoewel Vlaanderen geen ESA vestiging heeft, nam ESA toch de principiële beslissing om in Geel een BIC op te richten.

De komst van het centrum raakte in oktober 2011 bekend tijdens een ontmoeting tussen Vlaams minister-president Peeters en Jean-Jacques Dordain, De Directeur-Generaal van het ruimtevaartagentschap.

De regio rond Geel is rijk aan organisaties die technologische innovatie hoog in het vaandel voeren. Zo bevinden zich in de streek de Vlaamse Instelling voor Technologische Onderzoek (VITO), het Studiecentrum voor Kernenergie, en incubatiecentra van Innotek en het Institute for Reference Materials and Measurements (IRMM).

Kris Peeters: "We willen de innovatiegolf in onze Vlaamse economie blijven ondersteunen. Daarom zal ik in 2013 10 miljoen euro toevoegen aan het Spin-Off Financieringsinstrument SOFI. Hiermee wil ik specifiek de universiteiten en hogescholen ondersteunen bij de financiering van spin-offs."


ACHTERGROND
Er is in Vlaanderen een diverse groep van innovatieve KMO’s werkzaam in de ruimtevaart: 1.200 hoogopgeleide professionals die jaarlijks zorgen voor een omzet van 220 miljoen euro. Deze bedrijven zorgen voor innovatie, en bevinden zich op het grensvlak tussen economie en onderzoek. Het is geen toeval dat dit vaak spin-offs zijn van de grote Vlaamse kennisinstellingen en universiteiten.