• 09/01/2013

Eerste lamp ooit die werkt op… zwaartekracht (+video)

Een zak zand hangt via een touw aan een dynamo. Die genereert elektriciteit, waarmee led-lampjes gaan branden.

Trefwoorden: #deciwatt, #lamp op zwaartekracht

Lees verder

Techniek

ENGINEERINGNET -- Twee technici van Deciwatt, een divisie van de Britse firma hebben voor het eerst een lamp gecreëerd die licht geeft uitgaande van… zwaartekracht.

Het tweetal, Martin Riddiford en Jim Reeves, kwamen op het idee een zak met zo'n 9 kilogram (zand of, bijvoorbeeld, stenen) via een touw aan een dynamo te hangen. Die genereert elektriciteit, waarmee led-lampjes gaan branden. Een half uur per keer tillen aan de zak, bijvoorbeeld.

De oplossing zou vooral geschikt zijn voor landen als India en Afrika, waar de elektriciteitsvoorziening al te vaak onbetrouwbaar is.

Het idee is miljarden zo’n lampen gratis uit te delen aan enkele miljarden armen. Zij gebruiken daarvoor vandaag vaak fossiele brandstoffen, zoals kerosine: de dampen die daaruit voortkomen zijn schadelijk voor de gezondheid, en bevatten bovendien heel wat broeikasgassen. Het branden van kerosine voor verlichting jaagt jaarlijks zo’n 244 miljoen ton CO2 per jaar in de atmosfeer.

De oplossing zou beter zijn deze die gebruik maakt van zonne-energie: zonnepanelen, en de bijhorende batterijen, zijn voor armen namelijk te duur


(KV)

Video: