• 06/02/2013
  • |     BB

Shell plant (mogelijk) proefboringen naar Belgisch schaliegas

Het olieconcern Shell legt interesse aan de dag voor schaliegas dat zich vooral in Kempense en Luikse kleilagen bevindt. De Carbon Energy Club reageert verheugd op de media-aandacht.<br>

Trefwoorden: #agoria, #carbon energy club, #cuadrilla, #schaliegas, #shell, #swennen, #wintershall

Lees verder

research

( Foto: Ole Jorgen Bratland, Statoil, schaliegasboring in de VS )

ENGINEERINGNET.BE -- Schaliegas zit ook in Belgische bodem, vooral onder de Kempische en Luikse aardkorst. Daar zijn zowat alle Belgische specialisten het over eens.

Naar die 'niet-verwaarloosbare' voorraden zou het olieconcern Shell proefboringen willen verrichten. Maar ook het Duitse Wintershall en het Britse Cuadrilla overwegen boringen. Dat meldt de krant De Morgen.

'Er wordt zelfs met veel geld gezwaaid. Geoloog Rudy Swennen (KU Leuven) is al benaderd door Shell', aldus De Morgen: 'Het concern heeft daarvoor meer dan 100.000 euro veil, maar de universiteit weigert'. Swennen zou in april wel een excursie leiden naar steengroeven in Hoei, Namen en Luik met een delegatie van Shell.

"België wordt bestudeerd", bevestigt Michiel Dusar, de directeur van de Geologische Dienst, aan de krant. "Vanwege ons eigen potentieel, maar de Belgische bodemstalen zijn ook interessant voor projecten in de buurlanden, aangezien de bodemlagen niet stoppen aan de grens."

De Carbon Energy Club van technologiefederatie stelt in een reactie op de media-aandacht alvast 'tevreden te zijn met de interesse van internationale energiegroepen in de potentiële schaliegasvoorraden in ons land'. Die club verenigt een honderdtal technologieleveranciers aan de olie- en gasindustrie.

De club roept de overheden op zich pragmatisch op te stellen en een soepel vergunningsbeleid te voeren om het onderzoeken naar de winning mogelijk te maken.

Schaliegas - hetzelfde aardgas dat we dagelijks gebruiken, maar dan opgeslagen in een andere geologische formatie – kan zowel gebruikt worden om energie op te wekken als in de petrochemische industrie om propere brandstoffen en basisproducten voor plastics te produceren.

Mochten er commercieel interessante voorraden zitten in de Kempische en de Waalse ondergrond, dan kan dat op termijn leiden tot heel wat technische kennis om het gas uit de kleihoudende ondergrond op te pompen.

De huidige boortechnieken zijn nieuw, maar staan ter discussie wegens 'milieuvervuilend'. Er worden namelijk grote hoeveelheden chemicaliën en water onder hoge druk in de boorput te gepompt om het gas naar boven te stuwen.

Wie bio-vervangers kan ontwikkelen voor de chemicaliën, zit op rozen.