• 11/04/2013

VUB politicoloog Didier Caluwaerts internationaal gelauwerd

Politicoloog Didier Caluwaerts van de Vrije Universiteit Brussel heeft de Frank Boas onderzoeksbeurs in de wacht gesleept.

Trefwoorden: #deliberatieve democratie, #Fulbright Commission for Educationa Exchange, #participatieve democratie, #universiteit, #VUB

Lees verder

personalia

( Foto: VUB, Didier Caluwaerts )

ENGINEERINGNET.BE -- De Fulbright Commission for Educational Exchange between the United States and Belgium kent deze prestigieuze beurs jaarlijks toe aan beloftevolle onderzoekers die blijk geven van academische excellentie, maatschappelijk engagement en publiek leiderschap.

Daarnaast ontving Didier Caluwaerts ook een onderzoeksbeurs van de Belgian American Education Foundation, dat de uitwisseling van studenten en onderzoekers tussen België en de Verenigde Staten wil stimuleren.

De beurzen stellen Caluwaerts in staat om gedurende een academiejaar onderzoek te verrichten aan de Harvard University. Hij krijgt daarvoor een positie aan het Roy and Lila Ash Center for Democratic Governance and Innovation van de Harvard Kennedy School.

Dit onderzoekscentrum heeft een uitmuntende reputatie in het onderzoek van zowel de participatieve als de deliberatieve democratie. Deze twee nieuwe vormen van democratie trachten de band tussen publiek en politiek te versterken, door burgers op een meer directe manier te laten deelnemen aan de politieke besluitvorming.

Voortbouwend op zijn doctoraatsonderzoek en de G1000, waarvan hij organisator en methodoloog was, wil Caluwaerts onderzoek verrichten naar de participatieve rol die burgerinitiatieven kunnen spelen in het proces van democratische innovatie.

Meer specifiek wil Caluwaerts nagaan of de directe participatie van burgers aan de politiek mogelijk is in landen die te kampen hebben met politieke en taalkundige breuklijnen. In zulke politieke systemen, loopt het publieke debat immers stroef, en is de communicatie tussen burgers en politieke instellingen problematisch.

Dit zien we bijvoorbeeld duidelijk in België waar politieke discussies meer en meer binnen de eigen taalgrenzen worden gevoerd, terwijl het publieke debat tussen de taalgroepen afzwakt. Maar ook op Europees niveau zorgen de politieke en taalkundige spanningen.

Met zijn verblijf in de Verenigde Staten, wil de VUB-onderzoeker expertise opbouwen over hoe politieke systemen omgaan met deze legitimiteitsproblemen, en de rol die burgers daarin kunnen spelen.

Internationaal onderzoek wijst immers uit dat politieke systemen hun eigen structuren constant aanpassen om deze democratische “stress” te verminderen, maar er is nog te weinig aandacht voor de productieve rol die gewone burgers daarin kunnen spelen via bijv. burgerfora. Caluwaerts’ verblijf in de Verenigde Staten zal dan ook niet enkel van academisch belang zijn, maar ook een grote maatschappelijke en politieke meerwaarde hebben.


(LVD)