• 15/05/2013
  • |     BB

Werknemers liggen niet wakker van index en anciënniteit (+video)

Uitdagingen motiveren meer dan loon en bonussen. En arbeiders en Waalse werknemers zijn het minst tevreden met hun job. Tot die conclusies leidt een onderzoek van de Vlerick Business School.

Trefwoorden: #job, #vlerick, #Xavier Baeten

Lees verder

HR

( Foto: Vlerick/YouTube )

ENGINEERINGNET.BE -- In samenwerking met De Standaard, La Libre Belgique en NRC Handelsblad hielden Prof. Dr Xavier Baeten en Bart Verwaeren van de Vlerick Business School een enquête bij 4.877 werknemers in Vlaanderen, Wallonië en Nederland.

In het onderzoek peilden ze naar de tevredenheid van werknemers met de financiële vergoeding, maar ook naar niet-financiële beloningscomponenten.

Er zijn enkele toch wel opmerkelijke vaststellingen. Zo blijkt de werknemer bijvoorbeeld op het financiële vlak vragende partij te zijn om het salaris (en de bonus) te linken aan de individuele prestaties. En ze willen meer keuzemogelijkheden in het niet-financiële voordelenpakket. Anciënniteit en index bengelen zelfs helemaal onderaan.

Financieel valt het met de tevredenheid met het loonniveau naar verluidt 'nog best mee', net als met de job- en werkzekerheid. Dat is opmerkelijk in tijden van economische crisis.

Wel hebben werknemers het moeilijk met de manier waarop hun werkgever loonbeslissingen neemt. Ze voelen zich niet betrokken bij dit beloningsbeleid en vinden dat ze hun grieven daarover niet voldoende kunnen ventileren.

Verder blijkt dat de niet-financiële beloning een veel grotere impact heeft op het engagement van de werknemers dan het salaris en de voordelen. Vooral de mogelijkheid om zelf keuzes te maken uit een voordelenpakket spreekt hen aan, maar hun job moet ook voldoende uitdagingen bieden.

Daarnaast blijkt ook de reputatie van de werkgever een belangrijke rol te spelen. Prof Dr Xavier Baeten: “Werkgevers besteden dus best wel aandacht aan hun reputatie op de arbeidsmarkt, en dit resultaat is ook een pleidooi voor de zgn. 'corporate social responsibility'. Niemand, of toch weinigen, raken gemotiveerd door het enkel nastreven van financiële resultaten.” Er blijkt wel dat de financiële beloning een sterkere rol speelt bij de beslissing om de organisatie te verlaten.

Een aandachtspunt is wel het opleidingsklimaat. Baeten: “Werknemers voelen aan dat de crisis leidt tot het terugschroeven van opleidings- en ontwikkelingsmogelijkheden, zaken die nochtans essentieel zijn voor de concurrentiekracht”.

Nog markant: Waalse werknemers zijn door de band minder tevreden. Maar vooral ook dat arbeiders duidelijk minder tevreden zijn met zowel het salaris als de voordelen. Baeten: “Arbeiders lijken een ‘vergeten’ groep, en dat zal de evolutie naar een eenheidsstatuut er zeker niet eenvoudiger op maken.”


Video: