• 22/05/2013
  • |     BB

VDL bouwt proefproductiesysteem voor organische zonnecellen in Eindhoven

VDL treedt toe tot Solliance voor ontwikkeling van ‘roll-to-roll’ productiesystemen voor organische zonnecellen. Hightech machinebouw op zijn best, samen met Smit Ovens en Bosch Rexroth.

Trefwoorden: #bosch, #imec, #rexroth, #vdl

Lees verder

research

( Foto: Imec, organische zonnecellen op goedkoop substraat, in dit geval glas )

ENGINEERINGNET.NL - Organische zonnecellen zijn een veelbelovende technologie, maar om te komen tot volumeproductie van efficiënte en stabiele organische panelen op industriële schaal, moeten er nieuwe productieprocessen bedacht en materialen ontwikkeld worden.

VDL ziet groeiperspectieven aan de productietechnische zijde, en is toegetreden tot Solliance, een samenwerkingsverband van R&D-organisaties in de regio Eindhoven-Leuven-Aken dat zich bezighoudt met de ontwikkeling van fotovoltaïsche zonnecellen. In Solliance zitten ECN, Imec, TNO, Holst Centre, TU/e en Forschungszentrum Jülich.

Het bedrijf meldt nog dit jaar te starten met de opbouw van een gespecialiseerde R2R- of '‘roll-to-roll’-proefproductielijn. Die zal begin 2014 geïnstalleerd worden in het nieuwe laboratorium van Solliance, dat op dit moment gebouwd wordt op de High Tech Campus in Eindhoven.

Voor de machineontwikkeling is VDL een consortium aangegaan met Smit Ovens en Bosch Rexroth. De bedoeling is dat de partners op basis van de opgedane ervaring in het samenwerkingsproject werken aan 'continue verbetering van de specificaties van het productieproces en de geproduceerde zonnepanelen'.

Eenmaal op punt, zal VDL instaan voor de commercialisering van de gespecialiseerde productieapparatuur. VDL heeft al in 2012 een nieuwe unit opgericht, 'Flow', om zijn activiteiten in de volumeproductie van organische zonnecellen te bundelen.

Huib van den Heuvel, initiatiefnemer van de nieuwe unit: “We zijn ervan overtuigd dat door de bundeling van krachten op het gebied van onderzoek en ontwikkeling en hightech machinebouw het printen van zonnecellen sneller de realiteit van alledag zal worden.”

Hein Willems, Directeur van Solliance: “We hebben de ambitie om de driehoek Eindhoven-Leuven-Aaken - de ELAT regio - een vooraanstaande positie in te nemen op het gebied van dunne film zonnepanelen."

"Dit kunnen we alleen bereiken op basis van een nauwe samenwerking met de industrie. Daarom zijn we zeer verheugd over het ontstaan van VDL Flow. Nieuwe economische activiteiten en nieuwe banen in de regio zijn belangrijke doelstellingen.”


ACHTERGROND
Organische zonnecellen (‘Organic PhotoVoltaics’ ofwel ‘OPVs’) zijn flexibele zonnecellen die gemaakt zijn van lichtgevoelige kunststoffolies die in grote volumes geproduceerd met behulp van ‘printing-‘ of ‘coating-technieken’. ‘Organisch’ slaat op het type van materialen dat in deze zonnecellen wordt gebruikt om het licht om te zetten in elektrische stroom.
De organische zonnepanelen zijn nu nog minder efficiënt in energieomzetting dan de conventionele zonnepanelen. Echter, ze bieden een aantal voordelen: hun lage gewicht, de vormflexibiliteit, het feit dat ze ook bij minder gunstige lichtinval goed werken, een relatief kostengunstiger productieproces door minder materiaalverbruik en mogelijkheden tot hogere productievolumes.
Op basis van deze eigenschappen wordt verwacht dat organische zonnepanelen in uiteenlopende toepassingen ingezet zullen gaan worden. Ze zijn onder andere zeer geschikt voor gebruik in de bebouwde omgeving, geïntegreerd in het dak of de gevel van gebouwen.