• 17/06/2013

Drie gehonoreerde projecten Universiteit Twente

Drie van de zeven gehonoreerde nieuwe 'Demonstrator' projecten van de Technologiestichting STW gaan naar de Universiteit-Twente onderzoekers.

Trefwoorden: #Demonstrator projecten, #High-quality biofuels from catalytic flash pyrolysis of non-edible biomass, #Miniature six degree-of-freedom force and moment sensor, #Non-fusion scoliosis correction system, #Universiteit Twente

Lees verder

Nieuws

( Foto: Technologiestichting STW Nederland )

ENGINEEERINGNET.NL -- De Universiteit Twente gaat met drie van de zeven gehonoreerde nieuwe 'Demonstrator' projecten aan de haal. Het doel is om met een demonstratiemodel het commerciële potentieel van een vinding te laten zien en de haalbaarheid er van te onderzoeken: van ‘bewijs van haalbaarheid' naar ‘bewijs van het concept’. Per project is maximaal 150.000 euro beschikbaar.

Aantonen dat een technologie werkt is één aspect, maar daar bovenop moet men ook aantonen dat de technologie ook commercieel aantrekkelijk is. Dit is met name de tweede stap die Technologiestichting STW met de nieuwe projecten wil stimuleren.

De drie gelauwerde uitvindingen:

Dr.ir. Remco Wiegerink, MESA+ Instituut voor Nanotechnologie, Transducers Science and Technology Group:
Onderzoekers in Twente hebben een eerste werkend prototype ontwikkeld van een sensorsysteem dat zowel bewegingen als krachten van een hand zeer nauwkeurig in beeld kan brengen. Het prototype is in zijn soort het kleinste ter wereld.

Deze kan op veel meer terreinen toegepast worden dan de medische applicatie die de wetenschappers ontwikkelt hebben. In het gehonoreerde project gaan de onderzoekers het fabricageproces optimaliseren om het productierendement van de sensorchips te verhogen, het elektronisch uitlezen veel nauwkeuriger maken en een robuuste omhulzing ontwerpen zodat de sensor in de praktijk kan toegepast worden.

Prof.dr.ir. Bart Verkerke, Vakgroep Biomedische Werktuigbouwkunde, Faculteit der Construerende Wetenschappen:
In het verleden werd bij kinderen met scoliose (een driedimensionale vervorming van de wervelkolom) de wervelkolom aan een metalen staaf vastgezet om een correctie te realiseren.

Een groot nadeel hierbij is dat wervels aan elkaar groeien en hierdoor quasi altijd voor een stijve rug zorgen en bovendien de groei belemmeren zodat deze ingreep pas relatief op late leeftijd kon uitgevoerd worden.

De Twentse onderzoekers hebben een experimenteel correctiesysteem van veren ontwikkelt waardoor de wervels niet vergroeien en de wervelkolom flexibel blijft. De markt voor deze vriendelijke methode om scoliose te behandelen bestaat uit duizenden patiënten per jaar.

Prof.dr.ir. Gerrit Brem, Vakgroep Thermische Werktuigbouwkunde, Faculteit Construerende Wetenschappen:
Biomassa bevat zowel koolstof als waterstof en is hierdoor de belangrijkste duurzame energiebron voor de productie van vloeibare brandstoffen en chemicaliën. Flash pyrolyse biedt de mogelijkheid om (houtachtige) biomassa in een paar seconden om te zetten in een vloeibaar product met echter beperkte toepassingsmogelijkheden.

Recent wetenschappelijk onderzoek aan de Universiteit Twente heeft aangetoond dat door de toepassing van katalysatoren in de flash pyrolyse reactor hoogwaardige biobrandstoffen geproduceerd kunnen worden.

Via dit deoxygeneringsproces kan bio-olie met een verbrandingswaarde van meer dan 34 MJ/kg geproduceerd worden. De uitdaging van het Demonstrator-project is om enerzijds katalytische pyrolyse te demonstreren in een pilot-plant die gebaseerd is op de zogenaamde PyRos-reactor, en anderzijds om de geproduceerde bio-olie te testen in een gasturbine/dieselmotor.


(LVD)