• 02/07/2013

Jonge industriesector van grondreinigers blijft achteruit boeren

Grondreinigers: "Er komt weinig in huis van Vlaamse doelstellingen om jonge industriële sector van de grondreinigers verder te ontwikkelen."

Trefwoorden: #Ellen Jonckheere, #FEBEM, #federatie, #grondreiniger, #grondreiniging, #milieu

Lees verder

Nieuws

( Foto: FEBEM, voorzitter Ellen Joncheere van Sita )

ENGINEERINGNET.BE -- Ook in 2012 heeft Vlaanderen de negatieve trend niet kunnen keren en hebben de grondreinigingsbedrijven minder gronden kunnen reinigen.

Dat meldt FEBEM, dat de privaatrechtelijke milieubedrijven in ons land, waaronder alle bedrijven met eigen grondreinigingscentra, vertegenwoordigt. Vergeleken met 2011 daalden de hoeveelheden grond die gereinigd werden met zowat 4%, tot iets meer dan 800.000 ton.

De federatie stelt dan ook te moeten vaststellen dat van de Vlaamse doelstellingen om méér gronden te saneren en op die manier ook de jonge industriële sector van de grondreinigers verder te ontwikkelen, weinig in huis komt.

'Nochtans heeft Vlaanderen duidelijk nood aan gereinigde percelen die kunnen dienen voor de verdere ontwikkeling van bedrijven, woningen of andere bestemmingen’, stelt de sectorfederatie.

De grondreinigingssector zit gelukkig ondertussen zelf niet stil en experimenteert met de reiniging van afvalstoffen – zoals bepaalde vervuilde zanden - via zijn installaties. In 2012 werd zo meer dan 222.000 ton afval gereinigd, wat bijna 30% meer is dan de 175.000 ton uit 2011.

Eind vorige maand heeft FEBEM ook zijn eerste vrouwelijke voorzitter ooit verkozen: Ellen Joncheere, General Manager van Sita in België en Luxemburg. Als ondervoorzitter werd Bruno Arts verkozen, CEO van Veolia ES België.


(Bert Belmans)

ACHTERGROND
In totaal werd in 2012 iets meer dan 800.000 ton grond gereinigd. De helft van deze gronden werden biologisch gereinigd waarbij door het beluchten van de grond natuurlijke organismen de verontreiniging afbraken. Zo'n 41% kreeg een fysico-chemische reiniging waarbij de grond werd behandeld op een mechanische manier (natte wassing en scheiden). Ten slotte moest zo'n 9% thermisch gereinigd worden.

FEBEM heeft 200 leden actief in de omvorming van afvalstoffen in nieuwe grondstoffen en energie. Samen zorgen ze voor 2 miljard euro omzet en bijna 10.000 personeelsleden.