• 29/08/2013

Nieuwe pijnbestrijding bij diabetici

Een groot aantal patiënten met diabetes heeft te maken met een brandende en stekende pijn die wordt veroorzaakt door afwijkend functioneren van zenuwuiteinden o.a. door slechte doorbloeding.

Trefwoorden: #diabetes, #diabetici, #pijn, #pijnbestrijding, #ruggenmerg, #ruggenmergstimulatie, #Universiteit Twente, #UT

Lees verder

Nieuws

ENGINEERINGNET -- Cecile de Vos van de Nederlandse Universiteit Twente en als klinisch fysicus werkzaam in ziekenhuis Medisch Spectrum Twente onderzocht het effect van een nieuwe behandelmethode met ‘ruggenmergstimulatie’, nog nooit eerder toegepast bij deze patiënten.

De Vos: “De nieuwe methode blijkt veelbelovend voor diabetici. De intensiteit van de pijn is gedaald van gemiddeld 8 naar 2. Door de behandeling is de pijn hanteerbaar geworden. Mensen kunnen weer slapen en hun dagelijkse bezigheden gewoon uitvoeren. De kwaliteit van leven wordt flink verbeterd.”

De Vos voerde de afgelopen jaren een internationaal promotieonderzoek uit bij de afdeling neurochirurgie van Medisch Spectrum Twente. Ze onderzocht een nieuwe behandeling van pijn als gevolg van diabetes mellitus.

Diabetische neuropathische pijn (afgekort: DNP) wordt meestal beschreven als een brandende of stekende pijn met name in voeten en onderbenen, soms ook in de handen die de hele dag door aanwezig is, maar vaak ’s avonds of ’s nachts op zijn hevigst is.

DNP is bij een grote groep patiënten lastig te behandelen met pijnstillers. Vandaar dat uitgezocht is of ruggenmergstimulatie uitkomst zou kunnen bieden.

Ruggenmergstimulatie is een behandeling waarbij zenuwbanen in het ruggenmerg door middel van elektrische pulsen worden gestimuleerd met als doel pijn te verlichten. Bij ruggenmergstimulatie implanteert de arts een stimulatie-elektrode tegen de achterzijde van het ruggenmerg.

Een onderhuids geplaatste pulsgenerator levert de elektrische stimulatiepulsen. Het systeem lijkt wel wat op een pacemaker, alleen nu ontvangen de zenuwbanen in het ruggenmerg de pulsen in plaats van het hart.

Het stimuleren van de zenuwen zorgt ervoor dat de pijnsignalen, die bijvoorbeeld vanuit de voeten worden afgegeven, niet of veel minder worden gevoeld. Volgens De Vos wordt ruggenmergstimulatie ook in Nederland al een groot aantal jaar toegepast bij patiënten met bijvoorbeeld moeilijk te behandelen pijn na rugoperaties, maar nog niet bij DNP.

In ziekenhuis Medisch Spectrum Twente is daarom een groot onderzoek gestart en De Vos en neurochirurg Mathieu Lenders hebben daarnaast ook andere ziekenhuizen in Nederland, België, Duitsland en Denemarken gevraagd om mee te doen.

In totaal hebben 60 patiënten met DNP aan het onderzoek deelgenomen. Deze patiënten hadden volgens hun artsen alles al geprobeerd voor hun DNP en waren uitbehandeld, maar ze hadden gemiddeld nog altijd een pijnscore van 8 op een schaal van 0 tot 10 (waarbij 0 geen pijn is en 10 de meest erge pijn die je je voor kunt stellen).

Patiënten die aan het onderzoek meededen, werden over twee groepen verdeeld: een ruggenmergstimulatie-groep en een controlegroep, die geen ruggenmergstimulatie kreeg maar wel alle gebruikelijke zorg en behandelingen.

De patiënten die een ruggenmergstimulator kregen, hadden na een maand al veel minder pijn: gemiddeld van 8 naar 2. Ook in het half jaar daarna bleef deze pijnvermindering bestaan. Bij de patiënten die geen ruggenmergstimulator kregen (de controlegroep) was er gemiddeld geen enkele afname van de pijn.


(GL) (bron en foto: Universiteit Twente)

Op de foto: Drs. Mathieu Lenders, neurochirurg in Medisch Spectrum Twente en ir. Cecile de Vos, promovendus aan de Universiteit Twente en klinisch fysicus in Medisch Spectrum Twente. Op de foto gaat het om een model voor ruggenmergstimulatie.