• 03/09/2013

Geen datacentrum, maar server in eigen huis voor warmte

De Delftse start-up Nerdalize wil servers in huizen plaatsen om deze te verwarmen met de hitte die de servers afgeven.

Lees verder

Nieuws

( Foto: Nerdalize )

ENGINEERINGNET.NL -- Datacentra slokken enorm veel energie op om servers aan de praat te houden. Om oververhitting van deze servers te voorkomen is ook nog eens energie nodig voor koeling.

Vandaar dat Nerdalize het idee heeft opgevat om servers in huizen te plaatsen zodat de warmte die de servers afstoten voor verwarming is te gebruiken.

Hiermee zijn meerdere vliegen in één klap te vangen: energie wordt tegelijkertijd gebruikt voor het voeden van de servers als voor het verwarmen van ruimtes én er is geen energie meer nodig voor koeling.

De laatste jaren vallen energierekeningen steeds hoger uit, waarbij de grootste kostenpost vaak de verwarming is. Nerdalize heeft een Grid Heater ontworpen, die werkt als een server en ook warmte afgeeft om het huis op temperatuur te brengen. Het apparaat ziet er net zo uit als een radiotor maar bevat ook krachtige processoren (CPU’s).

Een particulier kan deze Grid Heater huren of kopen, waarna Nerdalize de energie vergoedt die het apparaat kost. Ondertussen geniet de huiseigenaar van gratis verwarming. Als in de zomer de verwarming uitgaat, ventileert het apparaat de warmte naar buiten. Daar zou Nerdalize nog een betere oplossing voor kunnen vinden, zodat ook in deze periode de warmte benut wordt.

Nerdalize bundelt zijn computermodules via internet tot een datacentrale. Klanten die serverruimte nodig hebben, kunnen dit bij Nerdalize inkopen tegen lagere prijzen dan gebruikelijk. Nerdalize is namelijk geen geld kwijt aan een groot gebouw en koelsystemen, waardoor hun kosten veel lager zijn.

De servers zijn van alle mogelijke beveiliging voorzien. Het bedrijf wil verder niet benutte serverruimte aan wetenschappelijke projecten doneren, bijvoorbeeld die gericht zijn op kanker, HIV of duurzame energie.

Momenteel is het mogelijk voor 20 euro aandelen in Nerdalize te kopen, via crowdfundingsplatform Symbid.


(LH)