• 05/11/2013

Gentse onderzoekers zetten tanden in mobiele databescherming

NSA breekt binnen in datacenters van Belgacom, Google en Yahoo. Eén derde van alle Android smartphones blijkt besmet met computervirussen. Europa belooft beterschap via Aspire-project.

Trefwoorden: #aspire, #beveiliging, #bjorn de sutter, #Computer Cystems Lab, #hack, #ict, #software, #ugent, #virus

Lees verder

Nieuws

ENGINEERINGNET.BE - Software en databestanden zijn alles behalve goed beveiligd. Miljarden euro’s aan economische en imagoschade zijn het gevolg. Om de tsunami een halt toe te roepen, initieerde Europa begin november een eigen, onafhankelijk onderzoeksproject: 'Aspire'. Dat staat voor 'Advanced Software Protection: Integration, Research, and Exploitation).

De UGent is van de partij en coördineert via prof. Bjorn De Sutter zelfs het hele project. Het Computer Systems Lab van de UGent heeft namelijk een internationale reputatie opgebouwd met zijn fundamenteel onderzoek naar het knoeibestendig maken van het bemoeilijken van reverse engineering en het vergroten van de softwarediversiteit om de impact van automatische aanvallen te verkleinen. Het is omwille van die internationale erkenning, dat het lab het onderzoek mag coördineren.

De bedoeling is technieken voor softwarebeveiliging te ontwikkelen die 'aantoonbaar krachtig genoeg zijn om bestaande hardwareoplossingen te vervangen en die ook moeten kunnen werken op mobiele platformen'.

Meer concreet zal er een 'raamwerk' ontwikkeld worden op basis van bestaande softwarebeschermingstechnieken, waarmee aanbieders van mobiele diensten hun mobiele apps automatisch en afdoend zullen kunnen beschermen, ook al zijn ze zelf geen experts in softwareprotectie.

Het project zal drie jaar lopen en krijgt een budget van 4,25 miljoen euro toegeschoven.


(Bert Belmans)

ACHTERGROND
De projectpartners zijn Politecnico di Torino (universiteit, Italië), Nagravision (maker van decoders, Zwitserland), Fondazione Bruno Kessler (onderzoeksinstituut, Italië), University of East London (universiteit, Groot-Brittannië), SafeNet Germany (producent van dongles, Duitsland), en Gemalto (producent van smart cards, Frankrijk).