• 20/11/2013

Efficiëntere dotterbehandeling vernauwde kransslagaders

Bij een dotterbehandeling van vernauwde kransslagaders worden stents, kleine cilindervormige metaalgaasjes, in de bloedvaten geïmplanteerd.

Trefwoorden: #dotterbehandeling, #stent, #Thoraxcentrum, #Universiteit Twente, #vernauwde kransslagader

Lees verder

research

ENGINEERINGNET -- Vanaf het begin van deze eeuw zijn de stents bedekt met een laagje dat medicijnen aan de vaatwand afgeeft. Dat voorkomt het opnieuw optreden van vernauwingen.

Bij de eerste generatie van deze stents bleek een verhoogd risico te bestaan op het optreden van een trombose in de stent. Bovendien konden de stents door onvoldoende flexibiliteit van het metaalgaasje niet bij iedereen geïmplanteerd worden.

Nederlandse onderzoekers van de Universiteit Twente (UT) en het Thoraxcentrum Twente (TCT) onderzochten de tweede generatie en nu recent de derde generatie van de medicijn afgevende stents die een bijzonder flexibele opbouw tonen.

Het betrof een grootschalig klinisch onderzoek (de Dutch Peers studie) onder 1811 nederlandse patiënten. Twee van de meest recent ontwikkelde stents bleken zeer goed in de kransslagaderen geplaatst te kunnen worden. Tevens was het risico op het terugkomen van een vernauwing of het optreden van een trombose in het gedotterde vat zeer laag.

“Uit de analyse van de gegevens van die studie blijkt dat een dotterbehandeling met deze twee nieuwste stents een zeer hoge kans van slagen heeft. De ingrepen vonden succesvol plaats in het TCT en in drie andere dottercentra. Het risico op het terugkomen van de vernauwing in de kransslagader en de noodzaak van een hernieuwde behandeling is zeer laag”, geeft cardioloog Martin Stoel (MST) aan. “Dit is opmerkelijk gezien het hoge percentage van complexe patiënten en uitdagende vernauwingen in deze studie”, vervolgt Stoel.

“Er worden voortdurend nieuwe medicijn afgevende stents ontwikkeld om de hoogste veiligheid en beste werking na de implantatie te verkrijgen. Bij klinisch onderzoek, zoals deze, controleren derden de gegevens en onafhankelijke cardiologen beoordelen de uitkomsten. Dit is een betrouwbare manier om de veiligheid en de werking van stents te testen.

Daarnaast onderzoekt men de medicijn afgevende stents buiten het lichaam (in het laboratorium), met name door de fabrikanten zelf, maar dit werd nu ook verricht in het laboratorium .


(Guy Leysen) (bron en foto: Universiteit Twente)

Meer informatie
Het onderzoek ‘Third-generation zotarolimus-eluting and everolimus-eluting stents in all-comer patients requiring a percutaneous coronary intervention (DUTCH PEERS): a randomised, single-blind, multicentre, non-inferiority trial’ is openbaar en opvraagbaar. Patiënten kunnen meer informatie inwinnen bij het Thoraxcentrum in Enschede.