• 14/02/2014

Nieuwe sensor spoort antibioticum in melk op

Prof. Karolien De Wael van de UAntwerpen ontwikkelde samen met enkele collega’s een sensor om Chlooramfenicol (CAP) in melk op te sporen.

Trefwoorden: #antibiotica in voeding, #CAP, #Chlooramfenicol, #UAntwerpen

Lees verder

research

( Foto: UAntwerpen )

ENGINEERINGNET.BE - Chlooramfenicol (CAP) is een antibioticum dat gebruikt wordt in de voedselproductie van vee. CAP is echter gevaarlijk voor mensen, en mag dus niet in de menselijke voedselketen terecht komen.

Sinds 1950 wordt CAP in hoofdzaak gebruikt om de voedselproductie bij vee te verhogen. Humaan gebruik is strikt beperkt tot bijvoorbeeld de behandeling van ooginfecties. Het breedspectrum antibioticum heeft immers ernstige bijwerkingen (bloedarmoede en leukemie, grey baby syndrome).

“Het gebruik van CAP in de menselijke voedselketen is verboden in de Verenigde Staten, Canada en Europa, maar wordt in andere delen van de wereld wel nog gebruikt”, vertelt prof. Karolien De Wael (Departement Chemie, UAntwerpen).

Omdat het risico voor de mens rëel is, legt de Europese Commissie legt daarom een minimaal vereiste prestatielimiet op voor detectiesystemen voor CAP in voedingswaren.

Hoewel de beschikbare screeningsmethoden zeer gevoelig en relatief goedkoop zijn, vertonen zij selectiviteitsproblemen en geven ze soms valse positieven. De meest recente methodes zijn selectiever, maar vereisen dure instrumenten voor de uitvoering.

Bovendien zijn ze moeilijk in te bouwen in een continu controlesysteem, en zijn verscheidene reinigingsstappen van het staal nodig, waardoor de analyse tijdrovend en niet kosteneffectief is.

De Wael en haar team ontwikkelden daarom een elektrochemische sensor die selectief CAP in ruwe melk op een niveau onder de minimaal vereiste prestatielimiet kan detecteren. Tot op heden was een dergelijke sensor die voldoet aan de Europese detectie-eisen, niet beschikbaar.


Aptameren worden geïmmobiliseerd op een goud elektrodeoppervlak en vangen vervolgens selectief de CAP-moleculen waardoor een elektrontransfer (detectie) mogelijk gemaakt wordt.

Momenteel is een octrooiaanvraag neergelegd bij het Europese Octrooibureau.


(Guy Leysen)

ACHTERGROND
De ontwikkeling van de elektrochemische aptasensor voor CAP werd uitgevoerd in het laboratorium van prof. Karolien De Wael (AXES onderzoeksgroep, Departement Chemie).
Beide onderzoeksgroepen maken deel uit van het Enviromics consortium, dat ondersteund wordt door het Industriële Onderzoeksfonds.