• 16/04/2014

SEA-invest verdubbelt capaciteit van Antwerpse tankterminal

Studiebureau BM Engineering mocht alle bouwkundige werken voor capaciteitsuitbreiding van SEA-invest's tankterminal in Antwerpen ter waarde van 56 miljoen euro coördineren.

Trefwoorden: #bm engineering, #ingenierusbureau, #sea-invest, #tank, #temco, #terminal, #vacature

Lees verder

Productnieuws

( Foto: BM Engineering )

ENGINEERINGNET.BE - De divisie voor tankopslag van de groep SEA-invest investeerde 65 miljoen euro in de uitbreiding van de opslagcapaciteit voor petrochemische producten op kaai 310 in de haven van Antwerpen.

Studiebureau BM Engineering coördineerde van ontwerp tot oplevering alle bouwkundige werken – kostprijs 10 miljoen euro – die in verschillende loten werden uitgevoerd.

Naast het naleven van heel strikte veiligheidsvoorschriften, werd sterk ingezet op het vinden van technische oplossingen die budgettair interessant waren en snel konden worden uitgevoerd.

In dit project verdubbelde de capaciteit van een tankterminal die in 2009 mee door BM Engineering werd gebouwd. Terwijl de ‘oude’ tanks 20 meter hoog zijn, werden 3 nieuwe tankparken bijgebouwd met 30 meter hoge tanks. Op die manier werd de dure havengrond nog efficiënter benut.

BM Engineering was verantwoordelijk voor de riolerings- en wegeniswerken op het terrein en voor de stabiliteit van de fundering voor de 12 tanks met een capaciteit van 10.000 tot 60.000m3 . Daarvoor werden 3.000 palen uitgevoerd.

Om de inhoud van elke tank bij een eventuele breuk te kunnen opvangen, werd anderhalve kilometer muren van 3 tot 6 meter hoog gebouwd, gespreid over 3 nieuwe tankparken.

BM was tenslotte ook verantwoordelijk voor de fundering van de 1,5 km lange pipe rack, de staalstructuur waarop de buizen liggen waarin het product van punt A naar punt B loopt.

Het volledige project werd uitgevoerd met het BIM-model in samenwerking met het Lummense studiebureau Temco, dat instond voor de piping. Deze manier van werken heeft het voordeel dat de interacties tussen de verschillende constructiedelen al in de ontwerpfase worden geëlimineerd, waardoor de foutenlast bij de uitvoering minimaal was.

Daardoor kon het project sneller worden gerealiseerd, wat voor de bouwheer een doorslaggevend argument was. De werken gingen van start in februari 2013 en werden begin maart 2014 opgeleverd.

Bijkomend aandachtspunt was de veiligheid. Omdat de bestaande terminal operationeel bleef tijdens de werken, moesten heel strikte veiligheidsvoorschriften worden gevolgd. Dit had een impact, zowel op het ontwerp als op de uitvoering.

Dit project was trouwens niet het eerste van BM Engineering in de Antwerpse haven. Eerder werd er al gewerkt aan de bouw van ABT-opslagloodsen voor bulk, een volautomatisch overslagbedrijf voor bananen van BNFW en tankterminals op de kaaien 510 en 300.


Wil je ook graag meewerken aan dit soort projecten? Dat kan. BM Engineering is in volle groei. Daarom zijn er vandaag verschillende vacatures voor project ingenieurs bij het Roeselaarse studiebureau. Raadpleeg ze hier!

Dit gesponsorde tekstBERICHT is een realisatie van:
Engaging People


Bericht van de redactie: dit is een ingezonden mededeling, die mogelijk niet vrij is van commerciële invloeden. De verantwoordelijkheid voor de verstrekte technische en andere gegevens berust volledig bij de vermelde leverancier of fabrikant.