RWE bereid Clauscentrale Maasbracht onder toezicht van Elia te plaatsen

RWE dingt mee naar overheidscontract voor extra elektriciteitscapaciteit in België. "Indien we tender winnen, zal centrale volledig onder toezicht van Belgisch netbeheerder Elia komen"

Trefwoorden: #clauscentrale, #elia, #energie, #essent, #maasbracht, #rwe, #steg

Lees verder

Nieuws

( Foto: RWE/Essent )

ENGINEERINGNET - RWE, het moederbedrijf van Essent, doet mee aan de tender die de Belgische overheid heeft uitgeschreven voor extra elektriciteitscapaciteit. Het energiebedrijf laat weten bereid te zijn de gasgestookte Clauscentrale in het Nederlandse Maasbracht (opgesteld vermogen 1305MW) nabij grens met België voor zes jaar beschikbaar stellen aan de Belgische overheid.

De aanbesteding werd op 22 januari 2014 door de Belgische overheid uitgeschreven, omdat ze 700 tot 900 MW meer nieuwe elektriciteitscapaciteit beschikbaar wil hebben. Dat is nodig om het capaciteitstekort op te vangen dat dreigt te ontstaan door het op termijn afschakelen van kerncentrales.

"We zijn al langer voorstander van een gezamenlijke en grensoverschrijdende aanpak om aan de vraag naar extra elektriciteitscapaciteit te voldoen en zien hierin een belangrijke rol weggelegd voor de Clauscentrale", stelt Frank Brichau CEO Essent.be.

"We hebben beiden voordeel. Wij houden onze centrale in bedrijf en helpen de Belgische overheid - in het belang van Belgische stroomafnemers - aan extra elektriciteitscapaciteit".

RWE had al beslist de centrale in kwestie te mottenballen, maar ziet nu dus nieuwe kansen om ze open te houden: 'Wanneer RWE de tender wint, kan de centrale begin 2019 de eerste stroom leveren aan België', zo luidt het. De centrale zal dan volledig onder toezicht komen te staan van de Belgische netbeheerder Elia.


ACHTERGROND
Als onderdeel van de Clauscentrale in Maasbracht werd in 2012 de nieuwe, moderne eenheid C opgeleverd. Deze heeft een capaciteit van 1.305 MW en een zeer hoge efficiëntie van 58%.
De Clauscentrale staat drie kilometer van de Belgische grens en kan met een 13 kilometer lange hoogspanningskabel via een onderstation in Kinrooi aangesloten worden op het Belgische net.