Onderzoek: meting luchtdichtheid van woningen (+video)

Onderzoekers van de Universiteit Twente hebben de luchtdichtheid van veel Nederlandse woningen in kaart gebracht aan de hand van ‘blower door tests’.

Trefwoorden: #blower door test, #energieprestatiecoëfficiënt, #luchtdichtheid, #Universiteit Twente

Lees verder

research

ENGINEERINGNET.NL - De Universiteit Twente geeft na dit grootschalig onderzoek vrijblijvende aanbevelingen voor gemeenten en bouwpartijen.

Bram Entrop, universitair docent Duurzaam Bouwen aan de Universiteit Twente, verzamelt een schat aan data over luchtdichtheid van woningen. In zijn onderzoek ‘Impenetrable infiltration’, dat valt onder het programma Lighthouse van de 3TU, schetst hij samen met de Technische Universiteit Eindhoven en bouwbedrijf SelektHuis een totaalbeeld van de huidige luchtdichtheid van Nederlandse nieuwbouwwoningen.

Woningen moeten aan een zogenaamde ‘energieprestatiecoëfficiënt’ voldoen, maar niemand lijkt op dit moment een overkoepelende check uit te voeren of daarin de vereiste of gewenste luchtdichtheid wordt bereikt.

In de praktijk zijn er nog diverse lekken in woningen. De ventilatie moet uiteraard goed zijn, maar buiten het ventilatiesysteem wil je eigenlijk de woning zo dicht mogelijk hebben, zodat er geen comfortklachten ontstaan of onnodig energieverlies optreedt.”

Entrop: “We willen dit op een moderne manier terugkoppelen via onze website en sociale media. Een aannemer wil immers geen onderzoeksrapport van 150 pagina’s doorspitten, maar meteen, liefst online, zien wat er moet gebeuren indien er verbetering nodig is.”

De data die Entrop verzamelt, komt voort uit blower door tests in nieuwbouwwoningen (zie ook een voorbeeld in onderstaande video). Een blower door test meet de luchtdichtheid van een woning. Hiervoor wordt de deuropening afgesloten met een zeildoek met daarin een ventilator die is aangesloten op een luchtdrukmeter.

Door stapsgewijs onderdruk en overdruk te creëren, wordt de luchtdichtheid van een gebouw bepaald. Het opsporen van lekken gebeurt met behulp van rook of een infraroodcamera. Infiltratie (oftewel ongecontroleerde ventilatie) vindt plaats op plekken waar gebouwdelen niet luchtdicht op elkaar aansluiten.


(bron en foto: Universiteit Twente)