ECN meet ammoniakreductie innovatieve bemester

Om ammoniakemissie bij bemesten te verminderen heeft Slootsmid Laren de Triple Spray ontwikkeld. ECN meet de ammoniakreductie ervan.

Trefwoorden: #ammoniak, #bemesten, #ECN, #Slootsmid Laren, #Small Business Innovation Research, #stikstof, #tripple spray

Lees verder

research

( Foto: Pixabay )

ENGINEERINGNET.NL - Reactief stikstof, zoals ammoniak, is een meststof. Bij bemesten is het de bedoeling dat de stikstof uit de mest zoveel mogelijk in de grond terechtkomt.

Probleem is dat een deel in de vorm van ammoniakgas bij bemesten vrijkomt en zich in de omgeving verspreidt. Omringende gewassen worden op deze manier ook bemest en de natuurlijke nutriëntenbalans verstoord.

De nieuwe bemester werkt in drie stappen. Eerst wordt water verneveld aangebracht op het gewas. Vervolgens wordt de mest op het gewas gebracht. Tenslotte wordt mest van het gewas afgespoten naar de bodem. Ammoniak wordt hiermee zoveel mogelijk in oplossing gehouden en komt niet in de omgeving terecht.

Binnen het Small Business Innovation Research (SBIR)-programma wordt het product verder geoptimaliseerd en ontwikkeld. SBIR is een programma waarin bedrijven uit het MKB ideeën en concepten tot een commercieel product kunnen ontwikkelen.

In het SBIR-project werkt Slootsmid in een consortium samen met VVB, Louis Bolk Instituut, Countus en ECN. De eerste fase, waarin de haalbaarheid is aangetoond, is inmiddels succesvol afgerond. Recent is fase 2 toegekend, waarin een prototype ontwikkeld gaat worden.

ECN meet en modelleert luchtkwaliteit, waaronder emissie en depositie van ammoniak. In SBIR fase 1 heeft ECN een meetopstelling ontwikkeld voor het vergelijken van ammoniakemissies.

Deze opstelling bestaat uit windtunnels gekoppeld aan meetapparatuur. In de windtunnels worden bakken met bemeste graszoden geschoven, waarna in iedere tunnel de ammoniakemissie gemeten wordt.

Het grote voordeel van deze opzet is dat zes tot tien verschillende testen op één dag uitgevoerd kunnen worden waardoor snelle ontwikkeling van de techniek mogelijk is.

De metingen laten zien dat het principe werkt, maar op dit moment nog niet zo goed als mestinjectie. In SBIR fase 2 werkt het team samen om het systeem verder te optimaliseren.


(bron: ECN)