Naar één attest voor bouwen, verbouwen en verkopen van woning

Vlaamse ministers Joke Schauvliege en Annemie Turtelboom hebben aangekondigd dat ze werk gaan maken van één attest, in het kader van administratieve vereenvoudiging.

Trefwoorden: #aanpassing, #attesten, #bouwen, #bouwvergunning, #regelgeving, #vereenvoudiging, #Vlaamse Regering, #woningbouw

Lees verder

Nieuws

( Foto: Pixabay )

ENGINEERINGNET.BE - Wie vandaag een woning bouwt, verbouwt of verkoopt, heeft een reeks attesten nodig.

Daar gaan voor bouwers, verkopers en de overheid heel wat administratieve lasten en kosten mee gepaard.

De Vlaamse Regering wil nu de maximale integratie en vereenvoudiging onderzoeken van allerlei attesten, zoals voor stookolietank, centrale verwarming, riolering, EPC, EPB (energieprestatieregelgeving), en drinkwaterinstallatie.

Op die manier zouden de administratieve lasten en kosten voor de bouwheer en de overheid tot een minimum beperkt worden.

Op dit ogenblik is het mogelijk dat je tot vijf attesten van de Vlaamse overheid nodig hebt om te bouwen of te renoveren. Wanneer je je huis wil verkopen, kan dit oplopen tot acht attesten.

Het doel van deze oefening is om niet enkel verschillende attesten te herleiden tot één attest, maar ook een meerwaarde te geven aan dit document. Momenteel zeggen deze attesten weinig, omdat ze erg technisch zijn opgesteld.

De Vlaamse Regering wil ook werk maken van één digitale aanvraag, met als resultaat één duidelijk, digitaal attest. Ook de niet-verplichte attesten, zoals het conformiteitsattest, zullen worden meegenomen in de hervorming.

Momenteel duurt het ook maanden om al deze attesten te verzamelen. Bedoeling is dat geëvolueerd wordt naar een redelijke termijn van bijvoorbeeld een maand.

Als alles goed verloopt, is de verwachting dat deze nieuwe regeling in 2016 in voege kan treden.