John Craig Venter ontvangt prestigieuze Leeuwenhoek Medaille

Staatssecretaris Sander Dekker heeft gisteren de prestigieuze Leeuwenhoek Medaille 2015 uitgereikt aan Dr. John Craig Venter voor diens grote bijdragen aan de microbiologie.

Trefwoorden: #bacteriën, #DNA, #John Craig Venter, #Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Microbiologie, #Leeuwenhoek Medaille, #Universiteit Utrecht

Lees verder

Nieuws

ENGINEERINGNET.NL - Dr. John Craig Venter is een Amerikaanse moleculair bioloog en zakenman, die als eerste het volledige DNA-profiel van een bacterie in kaart wist te brengen.

Bovendien gaf hij leiding aan het team dat het complete DNA van de mens ontcijferde. Ook creëerde hij als eerste een kunstmatige, synthetische cel.

De Leeuwenhoek Medaille bestaat al sinds 1877 en wordt slechts één keer per 10 jaar uitgereikt. Het is dan ook de meest prestigieuze prijs voor microbiologen.

Eerdere prijswinnaars waren onder meer Louis Pasteur, Martinus Beijerinck, de grondlegger van de virologie, en de Nobelprijswinnaars Andre Lwoff and Selman Waksman.

Prof. Han Wösten van de Universiteit Utrecht: “Venter is de pionier van het hedendaagse DNA-onderzoek en van de toekomstige synthetische biologie. Ik verwacht dat zijn vindingen onder andere grote impact zullen hebben op het voorkomen en genezen van ziekten.”

John Venter ontwikkelde nieuwe benaderingen om het DNA-profiel vast te stellen. Zo bewees hij de kracht van de combinatie van het op grote schaal vaststellen van de genetische volgorde en nieuwe analytische bio-informatica methoden.

Nadat hij als eerste het volledige genoom in kaart had gebracht van het griepvirus, volgden nog vele anderen, waaronder dus dat van onszelf.

Met zijn beroemde ‘Global Ocean Sampling Expedition’ ontdekte Venter ook miljoenen nieuwe genen.

Daarnaast realiseerde hij doorbraken in andere vakgebieden, waaronder de synthetische biologie. Hij ontwikkelde een methode voor het maken van het volledige DNA van bacteriën en transplanteerde dat succesvol in een chromosoom-loze bacteriecel.

Hiermee opende hij de weg voor de ontwikkeling van nieuwe bacteriesoorten met unieke, functionele eigenschappen, zoals de productie van duurzame brandstoffen voor de toekomst.


(bron en foto Universiteit Utrecht)

ACHTERGOND
De Leeuwenhoek Medaille, een vergulde zilveren medaille, wordt toegekend door de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Microbiologie.