Investeringsplan van 2 miljard euro voor Brussel Ring (+video)

Vlaamse overheid wil vanaf 2019 starten met werken aan de Brusselse Ring. Alvast een goede zaak voor de noodlijdende ingenieurs- en studiebureaus, contractors en technische toeleveranciers.

Trefwoorden: #ben weyts, #brusselse ring, #openbare werken, #ring, #weyts

Lees verder

Nieuws

ENGINEERINGNET.BE - "Jaarlijks zijn de vele weefbewegingen op de Brusselse Ring verantwoordelijk voor zo'n 1.100 accidenten", aldus Belgisch Minister van Mobiliteit Ben Weyts.

Daarbij komt nog de gigantische economische schade die wordt veroorzaakt door niet-productieve werkuren in het kielzog van de talloze kilometers aan files. In die mate zelfs dat Brussel aan de top staat van de Europese filehoofdsteden. Weyts: “Vlaams-Brabant is het kloppende hart van het land, maar we staan er met z’n allen stil."

De Vlaamse Regering wil ingrijpen en pakt uit met een ingrijpend investeringsplan, goed voor in totaal 2 miljard euro. Daarbij wordt op de drukst bereden weg van het land, de Ring, het lokale van het doorgaande verkeer gescheiden. De Brusselse Ring staat te boek als een zeer complexe verkeersader, met 102.000 voertuigpassages per dag en gemiddeld om de 500 meter op- of afritten.

Doorgaand verkeer scheiden
Het lokaal en het doorgaand verkeer op de R0 wordt gescheiden over een lengte van 20 kilometer, tussen de aansluiting E40 Kust en E40 richting Leuven. De bedoeling is de risicovolle weefbewegingen weg te halen. Ter hoogte van Laarbeekbos komt er een ecoduct waardoor meer groen en extra ruimte wordt gecreëerd voor mens en dier.

Alternatieven voor de auto
Daarnaast komt er 41 km nieuwe fietsinfrastructuur: fietstunnels, fietsbruggen en fietspaden boven, onder en rond de Ring. Drie van die verbindingen maken deel uit van nieuwe fietssnelwegen, maar er komen ook nieuwe fietspaden langs steenwegen zoals de Brusselsesteenweg (Asse), de Leuvensesteenweg (Zaventem) en de Tervurenlaan (Tervuren). Allemaal samen goed voor 41 km nieuwe fietspaden.

3 nieuwe tramlijnen
Met drie gloednieuwe tramlijnen wordt ook het alternatief van het openbaar vervoer van en naar Brussel uitgebreid. De 3 gloednieuwe tramlijnen van het zogeheten Brabantnet zullen de verbindingen Brussel-Willebroek, Brussel-Zaventem Luchthaven en Jette-Zaventem Luchthaven omvatten. "Het gaat over een tramcapaciteit die per dag 20.000 auto’s van de Ring rond Brussel kan halen."

Budget: 2 miljard
Op de planning staat de start van de werken in 2019 ingeboekt. De vele Belgische contractors, (toe)leveranciers en installatiebedrijven, en de advies-, studie- en ingenieursbureaus - die in het verleden al geregeld hun beklag deden over de dalende overheidsinvesteringen - hebben dus (eindelijk) wat om naar uit te kijken...

Gloednieuwe Werkvennootschap
Weyts: "Het gaat om een hoop mobiliteitsspelers die op het terrein goed moeten samenwerken." Daarom richt de overheid een "Werkvennootschap" op, een nieuw vehikel dat alle stakeholders in de werken moet overkoepelen en aansturen. Nog dit voorjaar krijgen gemeentebesturen, onteigenden en alle betrokken partijen naar verluidt tekst en uitleg.