België minder interessant voor investeringen in infrastructuur

Uit de Global Infrastructure Investment Index van Arcadis blijkt dat België op de 18de plaatst staat op de wereldranglijst voor aantrekkelijke markten om te investeren in infrastructuur.

Trefwoorden: #Arcaqdis, #Global Infrastructure Investment Index, #infrastructuur, #investering, #PPS, #PPS-project

Lees verder

Nieuws

( Foto: Arcadis - Luc Hellemans )

ENGINEERINGNETN.BE - België is hiermee bij de minst gunstige markten van West-Europa: de meeste van de omliggende landen stijgen in de ranglijst. Volgens Arcadis stijgt het belang van privékapitaal voor de financiering van openbare infrastructuur.

De studie vergelijkt de aantrekkelijkheid van 41 wereldeconomieën voor investeringen in infrastructuur. Een gunstige omgeving voor privé-investeerders heeft idealiter een stabiel politiek klimaat, goede handelsomstandigheden en ruimte voor groei.

Daarnaast worden ook factoren als de veiligheid, de betrouwbaarheid van aannemers, en effecten van wisselkoersen in rekening gebracht.

Net als in eerdere edities wordt het klassement aangevoerd door de “jonge” economieën Singapore, Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten. Onderaan het klassement bengelen Griekenland, Argentinië en Venezuela.

De situatie in Europa is stabiel tot positief: Nederland (10de) haalt de top 10, maar ook het Verenigd Koninkrijk (9de), Duitsland (13de) en Oostenrijk (14de) horen bij de stijgers.

De Scandinavische landen behouden hun stevig verankerde positie aan de top van het klassement, met Noorwegen op de 6de en Zweden op de 7de plaats. België (18de) hoort bij de laagste West-Europese landen in het klassement, en blijft op dezelfde positie als in 2014.

In ons land gaan een moeizaam aantrekkende economische groei en onzeker vooruitzicht gepaard met een sterke terugval van de investeringen door de overheid.

Luc Hellemans, CEO van Arcadis in België: “De overheid staat traditioneel weigerachtig tegenover toenadering met de privésector, waardoor er weinig ervaring bestaat met publiek-private samenwerkingen (PPS). Daarnaast ontbreekt er ook een duidelijke besluitvorming over projecten. Om investeerders te lokken, is een transparante pipeline met ‘bankable’ projecten van kapitaal belang.”

België onderscheidt zich dan weer wel door de betrouwbaarheid van de aannemers. De onderzoekers plaatsen ons land wat dit betreft wereldwijd op de 4de plaats. Dit is goed nieuws, want een kwaliteitsvolle dienstverlening door leveranciers en dienstverleners verlaagt het risico verbonden aan projecten.

Deze betrouwbaarheid biedt de overheid tevens de mogelijkheid om een deel van het projectrisico contractueel toe te vertrouwen aan de uitvoerders (PPS-principe). Hoe groter het vertrouwen tussen de overheid en hun projectpartners, hoe meer deze laatste met innovatieve en flexibele financiële oplossingen voor de dag kunnen komen.

Luc Hellemans: “De toekomst voor België is momenteel onzeker. De cijfers waarop onze index gebaseerd is, dateren van 2015. De feiten van 22 maart hebben echter hun impact: het toerisme kent een terugval, en buitenlandse investeerders zijn minder geneigd hun blikken te richten op België.”


De volledige ranglijst:

Ranking 2016 Land Wijziging t.o.v. 2014
1 Singapore =
2 Qatar =
3 Verenigde Arabische Emiraten =
4 Canada =
5 Maleisië +2
6 Noorwegen =
7 Zweden -2
8 Verenigde Staten van Amerika =
9 Verenigd Koninkrijk +1
10 Nederland +1
11 Australië -2
12 Japan +3
13 Duitsland +1
14 Oostenrijk +2
15 Saoedi-Arabië -3
16 Chili -3
17 China =
18 België =
19 Frankrijk =
20 Zuid-Korea +1
21 Indonesië +2
22 Zuid-Afrika =
23 India +2
24 Spanje =
25 Thailand -5
26 Turkije +2
27 Colombia =
28 Filippijnen +1
29 Polen +1
30 Mexico -4
31 Portugal =
32 Roemenië +4
33 Brazilië -1
34 Italië +1
35 Rusland -1
36 Nigeria +2
37 Pakistan =
38 Egypte -5
39 Griekenland +1
40 Argentinië -1
41 Venezuela =